Vzw Joséphine zet zich al 11 jaar in voor zieke kindjes

In oktober 2011 werd vzw JosĂ©phine opgericht door Micheline De Munck en Sven Asselbergh uit Dilbeek. Al die jaren zetten ze zich dankzij tal van giften in voor families met een kindje die een zware en lang aanslepende ziekte of aandoening heeft. Een aangepaste fiets voor een jongen met een donorhart of een rolstoelbakfiets voor een meisje met een spierziekte zijn slechts enkele van de hartverwarmende projecten. “Gezonde mensen hebben veel wensen, zieke mensen maar Ă©Ă©n.” Onder dat motto vertellen Micheline en Sven ons waar ze zich al meer dan 10 jaar voor inzetten.

Langdurig zieke en hulpbehoevende kinderen helpen: dat is de voornaamste sociale doelstelling van vzw JosĂ©phine, die Micheline De Munck en Sven Asselbergh zo’n 11 jaar geleden met enorm veel liefde hebben opgestart. Kinderen met nierdialyse, kanker of leukemie zijn slechts enkele voorbeelden. Materieel, mentaal en financieel worden zowel de ouders, naaste familieleden als het kind bijgestaan. Verder helpen ze ook andere vzw’s en instellingen waarbij ze meer kinderen kunnen bereiken. Denk hierbij aan Koala en Levenslust, waar de vzw onlangs nog een twintigtal matrassen aan schonk. “De naam vzw JosĂ©phine komt van het eerste kindje dat we ooit hebben geholpen”, vertelt Sven. “Zij was toen 5 jaar, waarvan ze 4 jaar in quarantaine heeft doorgebracht door een heel agressieve lymfeklierkanker. Materieel en financieel had dat natuurlijk een enorme impact op de familie. Bijna dagelijks moesten ze honderden euro’s betalen voor de behandeling. Daar hebben wij hun toen in ondersteund. EĂ©n keer per jaar organiseren we een grote benefietavond met sponsortafels. JosĂ©phine is intussen 16 jaar en elk jaar is ze aanwezig om een woordje te spreken. Gelukkig werd ze op haar 12 jaar genezen verklaard (glimlacht).”

Dromen groot en klein

De vzw ontstond niet van de ene op de andere dag, het broeide namelijk al veel langer bij Micheline en Sven. Samen gingen ze vaak naar benefietavonden van onder meer liefdadigheidsinstellingen Kiwanis en de Lions Club. Eens terug in de wagen, hadden ze hetzelfde gedacht: “Eigenlijk moeten wij dit ook doen. Het idee is zo nog een heel tijd blijven rijpen, tot we het verhaal van JosĂ©phine te horen kregen via haar opa”, vertelt Micheline. “Dat is de trigger geweest om er Ă©cht mee te starten. Belangrijk om weten is dat wij nooit zomaar geld geven. Facturen van medicatie, dagverblijven, medisch vervoer of dergelijke worden steeds op onze vzw gefactureerd. We blijven betalen tot wanneer het budget dat we het gezin ooit hadden toegekend, op is.”

Verder betaalt de vzw bij Koala een groepje leerkrachten die bijles geven aan de kinderen, want zij kunnen tijdens hun behandeling niet naar school of financieren ze de airco’s van Villa Samson. “Persoonlijke projecten zijn dan eerder het aankopen van een aangepaste fiets voor een jongen die geboren is met een open hartje, een klein meisje die een hersenbloeding kreeg waarvoor we een BedBox hebben aangeschaft of een rolstoelbakfiets die we sponsorden voor een meisje met een progressieve spierziekte, waarmee ze intussen al bijna 1.200 kilometer heeft afgelegd. We maken ook andere dromen waar zoals een uitje naar Disneyland, een match van RSCA volgen of welkomstpakketjes in een huurhuisje achterlaten met filmtickets of een PlayStation. Niets is ons te veel om een lachje op hun gezicht te toveren”

Benefietavond

Jaarlijks organiseert vzw Joséphine een grote gala-avond ten voordele van de goede doelen van de vzw Joséphine, waar telkens meer dan 600 mensen op aanwezig zijn. Want de vzw kan natuurlijk enkel kindjes blijven helpen dankzij de steun en hulp van tal van giften van verenigingen en particulieren. Alle interne werkingskosten worden bovendien al gedragen door de bestuursleden zodat giften en bijdrages integraal naar de projecten gaan. Tot vorig jaar is de vzw ook heel lang geweest als een erkend doel geweest van De Warmste Week.

Deze week kreeg de vzw bovendien nog een prachtige donatie van zo’n 2.500 euro uit handen van Sibylle Vanbossuyt, COO van BMW-garage Van den Broeck in Dilbeek. “Als privĂ©persoon probeer ik steeds bij te dragen aan de maatschappij en sociale doelen”, vertelt Sibylle. “Maar ik vind dat je als organisatie beter een iets grotere bijdrage kan doen aan een sociaal doel dan als particulier. Onze garage werkt voor bijna 80% via concessie met bedrijven. Naar jaarlijkse gewoonte geven we hen een eindejaarsgeschenk. Maar in de plaats daarvan, zou ik de bijdrage die ik er normaal voor voorzie, niet beter schenken aan een goed doel? Sven en Micheline zijn bij ons al jaren klant. Het zijn geweldige mensen met het hart op de juiste plaats. Daarom heb ik voor hen en vzw JosĂ©phine gekozen.”

De 11e editie van de Benefietavond van vzw Joséphine zal doorgaan op zaterdag 24 februari 2024 in Docks Dome in Brussel. Meer informatie kan je vinden op de website. Giften zijn steeds welkom op BE40 0016 5260 5063.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland