Kinderen kunnen zich voortaan uitleven op nieuwbouw Begijnenborre

De nieuwbouw die onderdak biedt aan kleuterschool Jongslag en de gemeentelijke speelpleinwerking werd plechtig geopend door het gemeentebestuur en de verschillende gebruikers. In het nieuwe gebouw is er plaats voor 8 kleuterklassen en 150 kinderen tijdens de speelpleinwerking. De typische bomencirkel en het vele groen op het terrein werden het startpunt om duurzame en toegankelijke infrastructuur te bouwen die de buitenruimte in het gebouw trekt. 

Omdat de gebouwen op Begijnenborre in steeds slechtere staat raakten en er tegelijk een dreigend capaciteitstekort was voor het kleuter- en basisonderwijs in Dilbeek, werd in 2015 door de gemeenteraad beslist om via een wedstrijd met de Vlaamse bouwmeester een oproep te lanceren voor het ontwerp van een nieuwe kleuterschool en speelpleinwerking. Een jaar later, in juni 2016, werd het winnende architectenbureau aangesteld. Dit is een tijdelijke vereniging van Atelier Starbak Strebicki, Carton123 architecten en Natural Born Architects. 

Speelpleinwerking 

Sinds jaar en dag wordt op de site van Begijnenborre de speelpleinwerking georganiseerd. Sinds 2014 heeft ook kleuterschool Jongslag haar werking op dit plek. Bepaalde delen van het gebouw worden gedeeld, andere zijn ter beschikking van de aparte werkingen. Groep Dilbeek gelooft sterk in gedeeld gebruik en wil daarmee haar infrastructuur zo duurzaam en efficiënt mogelijk inzetten. Het afgelopen jaar namen de kleuterschool en het speelplein de nieuwbouw al in gebruik. Zowel leerkrachten en leerlingen als animatoren en kinderen zijn zeer enthousiast over de nieuwe infrastructuur en mogelijkheden dat het gebouw biedt. 

Net zoals dat vroeger het geval was, wil Dilbeek deze site zo toegankelijk mogelijk maken naar buurtbewoners en burgers toe. De afgelopen maanden werd via een participatief traject input verzameld via buurtbewoners, animatoren, leerkrachten en ouders. In 2023 zal het achterste terrein onder handen genomen worden om er een natuurlijke spel- en ontmoetingsplek van te maken waar gezinnen, sporters en wandelaars binnen een groen en duurzaam kader kunnen vertoeven. 

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland