Nacht van de Grote Dorst strijkt neer in Itterbeek

De zevende editie van het Internationaal Geuze & Kriek Festival van het Pajottenland – beter gekend als de ‘Nacht van de Grote Dorst’ – heeft dit keer plaats aan de kerk van Itterbeek, naast de historische brouwerij-mouterij ‘Het Draaiboomken’.

Op het tweejaarlijkse evenement kunnen de bezoekers op vrijdag 22 april vanaf 19 uur een 80-tal producten – topproducten van lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen van het Pajottenland en de Zennevallei, drie spontane gistingsbieren uit de V.S., alsook een mooi en exclusief assortiment fruitlambieken – degusteren.

De eerste editie van het festival in 2004 was aanvankelijk een protestactie, georganiseerd door geuzeliefhebbers en horeca-uitbaters. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) had immers een aantal Pajotse brouwerijen met sluiting bedreigd, omdat de inspecteurs van het FAVV destijds niet vertrouwd waren met de productie van bieren van spontane gisting. Gelukkig zag het FAVV gauw in dat met de eeuwenoude productiemethode van lambiek niets mis was.

In biermiddens wereldwijd bouwde de Nacht van de Grote Dorst het voorbije decennium een stevige reputatie op. De vorige editie, in Eizeringen (Lennik), trok ruim 2000 bierliefhebbers. Een kwart daarvan kwam uit het buitenland (uit 37 verschillende landen en zelfs 33 verschillende Amerikaanse staten).

NGD_flyer2016-OVanaf 19u00 worden topproducten aangeboden van Boon, Cantillon De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Girardin, Hanssens, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin, Timmermans en Allagash.

Itterbeek werd vroeger al ‘lambiekgemeente’ genoemd. Naast de nog actieve brouwerijen Girardin en Timmermans, waren vroeger op het grondgebied van Groot-Dilbeek ook nog brouwerij-mouterij Het Draaiboomken, het Hof van Appelmans, Goossens, De Neve, De Troch, Eylenbosch, Van den Houtte en Van Haute actief.

De Nacht van de Grote Dorst wordt georganiseerd door vzw Het Geuzegenootschap in samenwerking met een aantal lokale verenigingen in de pare jaren. De tweejaarlijkse Toer de Geuze wordt in de onpare jaren ingericht.

De volgende Toer de Geuze gaat door op zondag 7 mei 2017. www.grotedorst.be

Topartikels bij Goeiedag.be