Fruittelers starten thuisverkoop peren (+ video)

Naar aanleiding van de Russische boycot tegen een brede waaier land- en tuinbouwproducten is er momenteel onder meer een overschot aan Belgische peren.

De fruittelers willen hun oogst, die dit jaar bovendien van zeer goede kwaliteit is, niet verloren zien gaan en gingen op zoek naar afzetalternatieven.

De thuisverkoop van fruit aan een zeer gunstige prijs in de eigen buurt is daar één van.

De landelijke actie ‘Snoep zelfstandig, eet meer peer!’ wil de consument bewustmaken dat het kopen van lokale producten op dit ogenblik nog meer voordelen biedt voor zowel consument als producent.

Ook in de Goeiedag-regio nemen verschillende fruittelers aan de actie deel (zie lijst onderaan).

Zij krijgen ook kosteloos nuttige marketingadviezen om de directe verkoop aan consumenten te stimuleren.

De actie kan ook op sympathie rekenen van zowel landbouwgerelateerde als niet-agrarische organisaties. Onder andere Agora Group, Algemeen Boerensyndicaat, Boerenbond en VLAM helpen meer ruchtbaarheid te geven aan de bewustmakingscampagne.

‘In ons land worden jaarlijks slechts 2 kg peren per persoon gegeten. Dat is relatief weinig want in Spanje bijvoorbeeld is dat het tienvoudige’, zegt Marc Pairon, initiatiefnemer van de campagne.

‘Er is dus nog heel wat marge. Net daarom lanceren we de nationale perenverkoopdagen.’

‘De campagne is niet gericht tegen de veilingen of supermarkten maar wil bijdragen tot meer consumptie van land- en tuinbouwproducten uit eigen land. De peer wordt bij deze als symbool gebruikt.’

‘Laten wij echter niet vergeten dat er tal van andere producten zijn – varkensvlees, appels, tomaten, paprika’s – die eveneens te lijden hebben onder de Russische boycotmaatregel.’

‘Met een eenvoudige en efficiënte marketingcampagne is het voor veel Belgische fruitkwekers niet zo moeilijk om een aantrekkelijke thuisverkoop op te starten of de huidige directe verkoop aan particulieren te verveelvoudigen.’

‘In de praktijk blijkt trouwens dat onze telers op heel wat sympathie van de bevolking kunnen rekenen.’

www.eetmeerpeer.be

  • Fruitkwekerij Sylvain en Martine, Konijnestraat 64, Sint-Pieters-Leeuw
  • Hendrik Appelmans, Schapenstraat 56, Schepdaal
  • Fruitbedrijf Vermeir, Hofweg 8, Opwijk
  • Peter De Coninck, Vossestraat 129, Opwijk
  • Raf Van der Meulen, Ter Heidestraat 5, Lennik
  • Torenhof, Brussegemkerkstraat 1, Brussegem
  • Theo Doms, Bergstraat 33, Grimbergen
  • Fruitbedrijf Billens-Van Laer, Meintjesstraat 5, Gooik