Vijverfestival klaar voor elfde editie (+ video)

De 27 organisatoren van het Vijverfestival in Dilbeek brengen alles in gereedheid voor de elfde editie van het festival op zaterdag 12 juli.

De podia en tenten worden in de gietende regen opgezet, maar dat maakt het enthousiasme er niet minder op.

Om een idee te geven: de twee podia worden opgebouwd, 450 meter aan Herashekken wordt geplaatst op het terrein, drie bars worden gevuld met drank, 56 tenten worden opgezet en 4,3 kilometer aan elektriciteitskabel wordt op het terrein gelegd om in stroom te voorzien.

‘Los van het logistieke verhaal, dat nog in volle opbouw is, zijn we er klaar voor’, zegt woordvoerder Guy Junior Stevens.

‘Het regent en dat is niet ideaal tijdens de opbouw, maar we hebben er zoveel zin in dat we die regen er gewoon bijnemen. We zijn tevreden over onze line-up en alle randanimatie. Als het weer nu nog mee wilt – en daar ziet het sterk naar uit – wordt het weer een geweldige editie.’

Vijverpodium

Jaarlijks komen tussen de 10.000 en 12.000 festivalgangers naar het gratis Vijverfestival.

‘Een deel van de kracht van ons festival ligt zeker in de locatie’, aldus Stevens. ‘Het Vijverpodium ligt in de vijver van het Kasteelpark in Dilbeek. Net daarvoor ligt een steile groene helling, dus de bezoekers kijken naar beneden naar een mooi optreden – ideaal voor kleine mensen – en de artiesten hebben uitzicht op het sprookjesachtige kasteel en de vele duizenden fans die ervoor staan.’

Op dat hoofdpodium treden zaterdag zes acts op.

‘Openen doen de lokale jongeren van Sea Peoples. Ook Paon is een jonge, maar oh zo beloftevolle groep. Daarna zijn met Geppetto & The Whales, The Sore Losers en Flip Kowlier drie van de strafste livebands van het moment te zien. Afsluiten doen we met het dj-duo Hermanos Inglesos.’

Aan de andere kant van het kasteel bevindt zich het tweede podium, waar vooral bands optreden die wereldmuziek brengen.

‘Dit jaar zijn dat Jamaican Jazz Orchestra, Keur Gui, Kajhem Orchestra, Pura Vida en het heerlijke Chotokoeu. Afsluiten doet dj Mukambo.’

Wereldmarkt

Ook de wereldmarkt bevindt zich aan de andere kant van het kasteel. ‘Daar bieden verenigingen uit alle windstreken hapjes aan uit hun land van herkomst. Dit jaar zijn Indonesië, Marokko, Cambodja, Congo, Turkije, Spanje, Iran en Brazilië vertegenwoordigd. Maar uiteraard staat er ook gewoon een frituur, voor wie het liever bij typisch Belgische festivalkost houdt.’

Alle hapjes worden geserveerd in milieuvriendelijke bordjes of kommetjes en bestek. Aan het Zuiden Zindert-podium staat opnieuw de Zuiderse cocktailbar. Wie van een zoet hapje houdt, kan in het kinderdorp terecht.

In samenwerking met de Raad voor Internationale Samenwerking (RIS) zijn er infostanden van onder meer Memisa, Unicef, Amnesty International, Bagaya-Kapelle, Humasol, Sem Terra en Greenpeace.

Aan het fairtradestandje kan je proeven, vergelijken van (h)eerlijke producten. Voorts is er een optreden van Miguel van ‘So You Think You Can Dance’.

Met Boobs-’n-Burps, een borstvoedingswinkel in Dilbeek wordt een Babybar voorzien waar mama’s in alle discretie, rust en comfort hun kind de borst kunnen geven.