Dilbeek volgend jaar pesticidenvrij

In Dilbeek krijgen enkele grindstroken in de Levoldlaan en de Sint-Ambrosiuslaan dit voorjaar ingezaaid met gras. Dat gebeurde eerder ook al in de Marie-Henriëttalaan en de Hof Ter Puttenlaan.

Het ingroenen van grindstroken is een ideale manier om het gebruik van pesticiden in het groenonderhoud te vermijden.

Vanaf volgend jaar geldt een volledig verbod voor het gebruik van pesticiden op het openbare domein.

De afgelopen jaren leverde Dilbeek al grote inspanningen, waardoor de hoeveelheid actieve sproeistoffen daalde van 405 kg in 2002 tot nog amper 23 kg vorig jaar.

Alternatieven niet altijd praktisch

In plaats van pesticiden wordt vaak gekozen voor alternatieve bestrijding zoals branden, borstelen, frezen, vegen of heet water.  Op grind of dolomiet is dat echter niet vlot uitvoerbaar.

‘Die moeilijk te behandelen stroken hebben meestal geen enkele functie en zijn een bron van ergernis als er teveel onkruid of hondenpoep wordt aangetroffen’, zegt schepen van Groen Karel De Ridder.

‘Na omvorming worden het fraaie grasveldjes, die zorgvuldig onderhouden worden door de gemeente. Ze blijven bovendien prima begaanbaar, want het grind blijft behouden en wordt bij het inzaaien geëgaliseerd en gestabiliseerd.’

Op sommige plekken wordt ook gewerkt met bodembedekkers, wat een nog mooier straatbeeld oplevert.

Op heel brede grindstroken of in landelijke bermen wordt voor het eerst ook met bloemenweidemengsels gewerkt, zodat er bijen- en vlindervriendelijke bermen kunnen ontstaan en de biodiversiteit zich kan herstellen.

Volgend jaar pesticidenvrij

Door deze maatregel en de bijkomende aankoop van onkruidbestrijdingsmachines kan er eind dit jaar gestopt worden met het schadelijke pesticidengebruik.

Enkele knelpunten dienen nog wel opgelost zoals onkruid op voetbalvelden, bepaalde woekerplanten en insecticidegebruik in het rozenperkje aan het gemeentehuis.