Dilbeek verbiedt EuroFeria Andaluza in Brussels Kart

Het gemeentebestuur van Dilbeek verbiedt het vierdaagse evenement EuroFeria Andaluza dat van 22 tot 25 mei zou plaatsvinden op de Brussels Kart Expo in Groot-Bijgaarden.

Volgens het gemeentebestuur is de locatie totaal niet geschikt om de verwachte massa – 150.000 bezoekers op vier dagen, volgens de organisatoren – op te kunnen vangen.

De 21ste editie van dit Spaans, Europees en internationaal cultureel feest wilde uitwijken naar Groot-Bijgaarden, nadat Brussel vorig jaar de EuroFeria Andaluza ook al verbood om ‘logistieke redenen’.

Of het echt zo’n enorme vaart zou lopen met die massa is nog onduidelijk. Op Facebook gaven (tot woensdag) nog maar 83 mensen te kennen dat ze deze folkloristische beurs zouden bijwonen. De Facebookpagina telt nog geen 3.000 volgers en op Twitter zijn er amper 60 volgers.

‘De uiteindelijke vergunningsaanvraag via het Dilbeekse evenementenloket bleek in belangrijke mate af te wijken van de afspraken die in december werden gemaakt met politie, brandweer en gemeentebestuur’, zegt het gemeentebestuur van Dilbeek in een mededeling.

‘De verwachte bezoekersaantallen bleken ook niet overeen te stemmen met de informatie vermeld op de website van de vzw.’

‘Zelfs met het nodige politietoezicht zou de verkeerschaos enorm zijn en de parkeerplaatsen volkomen ontoereikend, vermits ook een gedeelte van de eigen parking van Brussels Kart zou gebruikt worden voor stands in het kader van het evenement.’

‘Gecombineerd met de mogelijke gelijktijdige hinder door werken in de Gossetlaan zou dit de normale bedrijvigheid in het industrieterrein enorm belemmeren, zo niet onmogelijk maken’, aldus het gemeentebestuur.

Op de ‘feria’ werden 70 artistieke groepen verwacht, naast shows met Spaanse volbloedpaarden en tal van Andalusische en Europese gastronomische specialiteiten.