Gouverneur praat niet met VB-Denderleeuw

Kristof Slagmulder, fractieleider van Vlaams Belang in de gemeenteraad van Denderleeuw, is ontstemd omdat de Oost-Vlaamse gouverneur hem niet heeft uitgenodigd voor de bemiddelingsronde die hij momenteel houdt, in het kader van de procedure tot onbestuurbaarheid van de gemeente.

Gouverneur Briers is momenteel bezig met die bemiddelingspoging, in op dracht van Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA).

‘In de pers stond dat hij met alle partijen zou spreken’, aldus Slagmulder, die grapte dat zijn¬†uitnodiging van de gouverneur wellicht verloren is gegaan met de post.¬†Uit een telefonisch contact met het kabinet van de gouverneur leerde hij¬†dat er voorlopig enkel gesprekken gepland zijn met de ‘klassieke’ partijen.

‘Dit was zogezegd een verzoeningspoging van de gouverneur. Toch werd oppositiepartij sp.a uitgenodigd, maar het VB niet. Nochtans werd dankzij VB het¬†schepencollege een aantal keren gedepanneerd, want anders zou¬†gemeentewerking helemaal¬†stilgevallen zijn. Onze partij heeft zijn verantwoordelijkheid meermaals opgenomen. Bovendien hoort de gouverneur strikt¬†neutraal te zijn. De vorige gouverneur nodigde ons trouwens wel uit.’

Slagmulder vroeg aan de gemeenteraadsvoorzitter Geert Van Cauter om de gouverneur te contacteren en hem te vragen ‘uit respect voor de democratie met alle partijen te praten en naar het verhaal van elke partij te luisteren’. Van Cauter antwoordde¬†zich over de vraag te zullen beraden.

Of er van een gesprek met VB nog iets in huis komt valt te betwijfelen, want Briers maakte vanavond bekend dat hij donderdagnamiddag de bemiddelingsgesprekken met de verschillende partijen heeft afgerond.

Vandaag waren burgemeester Jan De Dier (N-VA) en schepen Geert Van Schelvergem (Plus) als laatsten aan het woord. Briers maakt nu een verslag op voor minister Homans (N-VA) die een uitspraak moet doen over de onbestuurbaarheid.