Raad van State schorst onbestuurbaarheid Denderleeuw (+ video)

De Raad van State schorst de gemeenteraadsbeslissing die de onbestuurbaarheid in Denderleeuw vaststelde. Het rechtsorgaan is er ‘nog niet van overtuigd’ dat de huidige coalitie niet meer kan besturen.

Door die schorsing kan de gemeenteraad de procedure om een nieuw schepencollege aan te duiden voorlopig niet meer voortzetten. Die procedure was op 5 februari opgestart nadat Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) de gemeenteraad hiervoor toestemming had gegeven.

Een meerderheid van SP.A-Open, CD&V en onafhankelijk raadslid Marleen Buydens stemde de onbestuurbaarheid, maar de N-VA en de fractie Plus ging daartegen in beroep.

Burgemeester De Dier (N-VA) laat weten zich gesteund te voelen door deze beslissing.

‘We hopen dat onze coalitiepartner CD&V op de één of andere manier tot de conclusie zal komen dat het ten opzichte van de Denderleeuwse bevolking belangrijk is om verantwoordelijkheid op te nemen’, zegt De Dier. ‘We hopen dat de schorsing een teken mag zijn om verder te werken aan datgene waar we samen aan begonnen zijn.’

De Raad van State zal het dossier nu verder bestuderen en doet later nog een uitspraak ten gronde. Die volgt waarschijnlijk pas binnen een half jaar.

De kans is nu wel heel klein dat er snel een oplossing komt in de politieke impasse in Denderleeuw. Volgens schepen Jan De Nul (CD&V) zet de Raad van State de procedure voor een nieuw schepencollege enkel op pauze.

‘Het schepencollege blijft verder besturen, maar mist alle wettelijke legitimiteit binnen de gemeenteraad, aangezien die niet over een politieke meerderheid beschikt’, aldus De Nul.

Ook voormalig burgemeester Jo Fonck (SP.A) deelt die mening. ‘De schorsing gaat terug naar een gemeenteraadsbesluit van 3 november en de situatie is nu anders’, zegt Fonck. ‘We verwijzen naar de visie van de gouverneur die op 8 december stelt dat de bemiddelingspoging mislukt is en de gemeente structureel onbestuurbaar is. Dat blijkt ook duidelijk uit de feiten.’

Vlaams Belang is van oordeel dat als CD&V niet meer met de N-VA verder wil, ze dan maar haar schepenmandaten moet inleveren.

‘Er moet met onmiddellijke ingang opnieuw aan politiek worden gedaan, in het belang van de Denderleeuwenaren en niet meer in het eigenbelang’, reageert VB-fractieleider Kristof Slagmulder. ‘De ego’s moeten opzij gezet worden. Het politieke circus van de voorbije maanden koste de Denderleeuwse belastingbetaler al handenvol geld.’