Denderleeuw: Gerechtelijke onderzoeken waren doodsteek voor coalitie (+ video)

Het op de klippen lopen van de Denderleeuwse bestuursmeerderheid is vandaag overal groot nationaal nieuws.

Zowat alle nationale en lokale media besteden uitgebreid aandacht aan de politieke crisis in de Dendergemeente.

De Oost-Vlaamse gouverneur Briers, die eerder al een poging deed om te bemiddelen in de spaakgelopen relatie tussen CD&V en N-VA, zei in diverse interviews dat het in Denderleeuw ‘gaat om heel menselijke en emotionele conflicten.’

‘Al hoop ik vooral dat men beseft dat men naar de burger toch een plicht heeft om de gemeente te organiseren en te besturen. Dat zou de eerste bekommernis moeten zijn van verkozen politici.’

Wat doet Open VLD Plus?

guy van dalem open vld denderleeuwOpmerkelijk is alvast dat schepen Jan De Nul (CD&V) vanmiddag in De Standaard het ‘een belangrijk signaal’ noemt dat raadslid Guy Van Dalem (Open VLD Plus, foto) zich onthield bij de stemming over de onbestuurbaarheid. Open-VLD Plus-schepen Geert Van Schelvergem stemde wel tegen.

Een en ander zou er kunnen op wijzen dat CD&V en SP.A Open de deur op een kier houden voor Open VLD Plus om ook mee te stappen in de nieuwe coalitie die ze achter de hand houden.

De toekomstige coalitie heeft nu immers de onvoorwaardelijke steun nodig van onafhankelijk raadslid Marleen Buydens en de vraag mag worden gesteld of dat dan wel een stabiele formule is. De steun van een of allebei de Open VLD’ers zou alvast maken dat de nieuwe meerderheid toch wat ruimer in de kleren zit.

Gerechtelijke onderzoeken

Uit het debat gisteren en de commentaren achteraf werd ook duidelijk dat twee gerechtelijke procedures wellicht dé cruciale rol hebben gespeeld in de onherstelbare breuk tussen  CD&V en N-VA.

Zo wordt het dossier van de zonnepanelen – uit de vorige legislatuur – op vraag van de gouverneur onderzocht door het federaal parket én door Binnenlands Bestuur. 

In het dossier van de site Van Roy – eveneens een aankoop uit de vorige coalitie – onderzoekt de federale recherche van Dendermonde de klacht van N-VA over de aankoopprijs. Volgens N-VA mag daarover binnenkort al meer duidelijkheid worden verwacht. 

De Nul afwezig op college

jan de nulDat de breuk definitief is blijkt ook uit het feit dat eerste schepen Jan De Nul (foto) vanmiddag opnieuw afwezig bleef op het college, ondanks een eerdere belofte aan de gouverneur om toch nog één keer rond de tafel te zitten.

‘Na wat maandavond gebeurde en de context van de gemeenteraad met de scheldpartijen, zou het tegen de logica zijn om verder te besturen alsof er niets aan de hand was’, aldus De Nul.