Nieuwe toevoerleiding voor drinkwater in Denderregio

De Watergroep heeft recent een nieuwe toevoerleiding tussen Aalst en Denderleeuw in gebruik genomen. De investering van 1,85 miljoen verkleint de kans op breuken en leveringstekorten bij piekverbruiken.

‘De Denderstreek is grotendeels afhankelijk van water dat De Watergroep aankoopt. De huidige verbindingsleiding is bij verbruikspieken overbevraagd en zit aan haar maximumcapaciteit,’ vertelt provinciaal directeur Karin Stemgée.

‘Om een structurele oplossing voor deze bevoorradingsproblemen te vinden, maken we gebruik van een alternatieve voeding,’ legt Stemgée verder uit.

‘Deze leiding Anderlecht-Aalst-Gent wordt in piekperioden veel minder belast, waardoor er hier wel een bijkomende voeding voor de Denderstreek (Denderleeuw, Ninove, Herzele, Lierde, Haaltert en Geraardsbergen) mogelijk is.’

De toevoerleiding takt af in Erembodegem (Aalst) en koppelt aan op het netwerk van De Watergroep in Iddergem (Denderleeuw). De totale lengte van het traject bedraagt 6,5 kilometer.

Sleufloze techniek

Omdat er bij de aanleg van de leiding een aantal belangrijk assen – spoorlijnbundel lijn 50 ter hoogte van de Wellestraat in Denderleeuw, de N405 in Denderleeuw, de Dender en de Brusselbaan in Erembodegem – moesten gekruist worden, werd er op deze plaatsen gekozen voor een sleufloze aanlegtechniek, namelijk gestuurde boringen.

Ook voor de kruising van het natuurgebied ‘De Wellemeersen’ en langs de Dender werd deze techniek toegepast.

De bijkomende voeding heeft ook een positieve invloed op de waterlevering in het Pajottenland, aangezien er bij piekverbruiken in de Denderstreek minder water afgenomen wordt van het reservoir van Kester.