Toneelkring viert vijftigste verjaardag met tentoonstelling

De Mollemse toneelkring Harlekijn blaast vijftig kaarsjes uit en dat wordt dit weekend gevierd met een tentoonstelling in hun zaal ‘t Kloosterhof. Je kan er een blik achter de schermen nemen en de vele decorstukken en rekwisieten ontdekken.

Toneelkring Harlekijn werd op initiatief van Roger Van Gerwen zaliger opgericht in 1971. De eerste voorstellingen vonden plaats op zaterdag 19 maart 1972 in de zaal ‘Ons Huis bij Keurren’. Eigenlijk bestaat Harlekijn dus al 52 jaar, maar door de pandemie werd beslist om de festiviteiten even uit te stellen. “Zeg nu zelf, een vijftigjarig bestaan vier je niet in stilte maar met de nodige toeters en bellen”, zegt huidig voorzitster Evi Van Buggenhout.

Met die eerste voorstelling in 1972 schreef Harlekijn ook al meteen geschiedenis. In plaats van een productie werden er op diezelfde avond drie producties gebracht, namelijk Portret van een Lady, De verkochte grootvader en Petite fleur. “In de daaropvolgende beginjaren werden twee producties per seizoen gebracht, wat later naar een productie overging”, vertelt Evi Van Buggenhout. “Het genre van de gespeelde stukken is gedurende al die jaren zeer divers geweest: van komedies over drama’s, tragikomedies, thrillers, volkstheater, wagenspelen en nog veel meer.”

Hoewel Mollem dus steevast de thuisbasis was van toneelkring Harlekijn, verhuisden ze voor de producties soms wel eens naar een andere zaal. “In 1979 speelden we met ‘de bungalow’ de laatste opvoering in zaal Ons Huis. Op dat ogenblik was de nieuwe parochiezaal ‘De Welkom’ klaar om in gebruik te worden genomen en werd deze zaal onze vaste stek. In 2006 werd deze zaal omgedoopt tot ‘t Kloosterhof. Maar we hebben ook vaak op verplaatsing gespeeld in andere zalen in Asse, Vlezenbeek en Wemmel. En ook op speciale plekken zoals de bloemenzaak Carpe Diem en Hof Ter Kalken in Mollem en in verschillende rusthuizen.”

En dat Harlekijn kan feesten werd al duidelijk tijdens de vorige jubileums. Zo schreef Roger Van Gerwen in het verleden al enkele succesvolle komedies die meerdere volle zalen lokte. “Voor het twintigjarig bestaan zorgde hij ervoor dat met afval van elektriciteitsbuizen en mirlitons in 1992 de Mollemse Broemersfanfare met succes weer tot leven kwam. En in juli 1997 werd het 25-jarig bestaan uitgebreid gevierd tijdens ‘de 25 uur van Harlekijn’. Deze feesten waren een grote Vlaamse kermis met muziek, toneel, attracties, eten en drank”, aldus voorzitster Evi.

“Heel veel mensen hebben tijdens deze halve eeuw deel uitgemaakt van de familie van Harlekijn, zowel voor als achter de schermen. Theater heeft nood aan een goede tekst, goed auteur, goede regisseur en gedreven spelers, maar het is ook nog zoveel meer. De bijdrage van elke vrijwilliger telt en is even belangrijk”, vindt Evi Van Buggenhout.

Die trouwe medewerkers maar ook hun trouwe aanhang zijn op zondag 15 oktober tussen 10 en 13 uur welkom in zaal ’t Kloosterhof in Mollem voor een mooie tentoonstelling met vijftig jaar geschiedenis van de toneelkring. “We zullen onze rijke geschiedenis van de afgelopen 52 jaar op diverse manieren tentoonstellen. Er zal gewerkt worden met beeld, klank, foto’s, originele decorstukken, rekwisieten, een blik achter de schermen en nog zo veel meer”, nodigt voorzitster Evi iedereen uit.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk