Tentoonstelling 50 jaar Harlekijn in Mollem

Op zondag 15 oktober was het in zaal ’t Kloosterhof te Mollem grasduinen in de rijke historiek van toneelkring Harlekijn. Er was een leuke tentoonstelling opgezet met mooie beelden en souvenirs uit een halve eeuw toneel in de gemeente. Harlekijn, dat zit in het collectief geheugen van de Mollemnaren gebeiteld.

Het was het moment om herinneringen op te diepen uit rijke geschiedenis van de afgelopen 52 jaar, dit met beeld, klank, foto’s, originele decorstukken, rekwisieten, een blik achter de schermen en nog zo veel meer. Een ding is daarbij duidelijk, Harlekijn beschikt over een goede archivaris! Niet te geloven in feite welk uitgebreid gamma Harlekijn in al die jaren te berde heeft gebracht.

De dag voor de tentoonstelling was er al een grote reünie geweest met alle leden, ex-leden en mensen die Harlekijn een warm hart toedragen. Voorzitter Evi Van Buggenhout: “We zijn een bloeiende, actieve vereniging, geboren en getogen in Mollem. We hebben dan ook gewacht met onze festiviteiten tot de pandemie achter de rug was want zeg nu zelf, een 50-jarig bestaan vier je niet in stilte maar met de nodige toeters en bellen.

Onze toneelkring werd op initiatief van Roger Van Gerwen zaliger opgericht in 1971. De eerste voorstellingen hadden plaats op zaterdag 19 maart 1972 in de zaal “Ons Huis” (bij Keurren). Sinds 1979 is het huidige zaal  ’t Kloosterhof de thuisbasis. In de beginjaren werden twee producties per seizoen gebracht, iets wat later naar één productie overging. Het genre van de gespeelde stukken is altijd zeer divers geweest: van komedies over drama’s, tragikomedies, thrillers, volkstheater, wagenspelen enz. We hebben ook dikwijls op verplaatsing gespeeld.

Héél veel mensen hebben tijdens deze halve eeuw deel uitgemaakt van de familie van Harlekijn, zowel voor als achter de schermen. Van de verschillende generaties spelers die de revue gepasseerd zijn kan en mag er gezegd worden dat ze mooie rollen hebben neergezet dank zij hun “liefde” voor het toneel. Theater heeft nood aan een goede tekst, goed auteur, goede regisseur en gedreven spelers, maar het is ook nog zoveel meer. Denk maar aan alle technische medewerkers en de medewerkers in de zaal. De bijdrage van elke vrijwilliger telt en is even belangrijk. En laat ons zeker het publiek niet vergeten. Duizenden toeschouwers hebben door hun aanwezigheid ons de kracht en “goesting” gegeven om steeds te blijven doorgaan en het beste van onszelf te geven. We zijn ons trouw publiek daarom ook zeer dankbaar,” aldus een trotse voorzitter Evi Van Buggenhout. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk