Moeder Hopland viert 70ste verjaardag nu zaterdag met massacantus

Tijdens de week studeren ze aan hogescholen of universiteiten in Gent, Leuven of Brussel maar tijdens het weekend zijn ze vaak terug te vinden aan de toog van hun stamcafé Den Tuus op de Markt van Asse. Al zeventig jaar verenigt de studentenclub Moeder Hopland de mannelijke studenten afkomstig uit Asse.

“Het doel van onze stichters in 1952 was om een overkoepelende studentenclub op te richten en te strijden tegen het sluitingsuur van fuiven en cafés in de gemeente”, zegt huidig praeses Rob De Ridder (23). Moeder Hopland is een unieke studentenclub in een gemeente zonder hogeschool of universiteit.

En Moeder Hopland doet wat elke studentenclub doet: samen lachen, zingen, op café gaan, spelletjes spelen en cantussen organiseren. “Sinds jaar en dag ontmoeten de Hoplanders elkaar in ons stamcafé Den Tuus op de Markt. Elke eerste vrijdag van de maand spreken we hier af.”

En speciaal voor hun zeventigste verjaardag, organiseert Moeder Hopland dit jaar twee wel heel speciale cantussen. “Enkele weken geleden organiseerden we een speciale generatiecantus. Zes generaties, samen goed voor meer dan vijftig jaar Hoplandgeschiedenis, verbroederde samen.” En op zaterdag 15 april nodigden ze andere studentenclubs, verenigingen en sympathisanten voor een massacantus op de Markt.

Net als andere studentenclubs heeft ook Moeder Hopland er enkele moeilijke jaren opzitten. Tijdens de coronapandemie was er amper nog instroom van nieuwe leden en ook enkele belangrijke activiteiten vielen weg. En het proces Reuzegom deed de reputatie van studentenclubs ook geen goed.

“We merken wel dat dit een invloed heeft op de instroom van nieuwe leden. Maar onze aanpak qua dopen is compleet anders. Ik merk dat we toch veel impact hebben op onze leden. Ze treden hier buiten hun comfortzone en bloeien echt open. En je krijgt er een vriendenkring bij voor het leven, dat heb ik tijdens onze generatiecantus zeker ook ervaren.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk