24 keer raak voor RCTAL op het Belgisch kampioenschap

Het was vroeg opstaan zondag 23 april voor het Belgisch kampioenschap in Seraing. 35 RCTAL’ers konden zich, ondanks de moeilijkere selectietijden, plaatsen voor het BK lifesaving. 34 stonden er uiteindelijk aan de start samen met nog een 80-tal Vlaamse en 50 Waalse deelnemers.

Een heel jaar trainden de reddend zwemmers uit Asse en omstreken voor deze dag, in de hoop een of meerdere Belgische titels te bemachtigen. En of al dat werk loonde, maar liefst 59 medailles brachten ze mee naar huis en 24 keer was het raak voor goud. “Individueel behaalden ze 16 keer goud, 18 zilveren medailles en 16 bronzen exemplaren. Bij de aflossingen waren vooral onze -14 meisjes en jongens heer en meester. Onze aflossing teams behaalden samen 8 Belgische titels, 5 keer zilver en 6 bronzen plekken”, zegt Roel Engels, voorzitter van RCTAL.

Oudste deelneemster en oprichtster van de club, Thérésia Masyn, behaalde 4 Belgische titels in de master 70+ categorie. Simeon Mertens was goed op weg om op elke discipline een Belgische titel te bemachtigen als benjamin. Hij werd Belgisch kampioen op 100m hinderniszwemmen, 100m superlifesaver, 50m popredden, 50m popredden met vinnen en 50m reddingscombiné. Bij 50m lifesaver moest hij echter ploeggenoot Tristen Scheys laten voorgaan die knap de Belgische titel net voor Simeon op zijn naam schreef. Lotte Kruik kon bij de benjamin meisjes goud behalen bij de 50m lifesaver.

Bij de miniemen was Ynne Demaldré erop gebrand enkele titels binnen te halen. Het hele seizoen behaalde ze steeds knappe prestaties. Ze stond elke keer op het podium en mocht 3 keer op het hoogste trapje plaatsnemen. Ze werd sterk Belgisch kampioen 50m popredden met vinnen, 100m superlifesaver en 50m lifesaver. De laatste twee Belgische titels waren voor Maarten Van Laethem. In de open categorie bij de heren is hij sinds enkele jaren sterkhouder en kon hij knap Belgisch kampioen worden op 200m superlifesaver en 50m popredden.

“Op onze jeugd aflossingsploegen stond geen maat. Zowel onze meisjes met Ynne, Loes De Cuyper, Lore Legrand en Yana Buggenhout als onze jongens Jurre, Alexandru Ciubotariu, Hendrik Dequanter en Simeon wonnen al hun aflossingswedstrijden. Ze werden telkens Belgisch kampioen 4x50m hindernisaflossing, 4x25m popaflossing en 4x50m redddingsgordelaflossing. Robbe Wilmots en Lander De Smedt grepen het goud bij de 12,5m line throw.”

Op het einde van de dag had de -14 mixed ploeg nog energie over. Ze werden Belgisch kampioen in de gemengde aflossing lifesaver relay. Jurre, Alexandru, Ynne en Loes knalden naar het goud in een nieuw Belgisch record. “Fantastische resultaten van heel het team uit Asse. Een mooie beloning voor de trainers en vooral de atleten na een jaar hard werken”, reageert een trotse voorzitter.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk