Gemeentepersoneel kan voortaan gebruik maken van tien elektrische deelfietsen en een bakfiets voor verplaatsingen tijdens het werk

Personeel van de gemeente Asse kan voortaan gebruik maken van tien elektrische deelfietsen en een bakfiets voor verplaatsingen tijdens de werkuren. Ook de fietsleasing voor het personeel bleek een enorm succes.

Van het gemeentehuis even naar het Sociaal Huis en terug? Of iemand uit de werkliedencentrale die iets moet gaan oppikken in een gemeenteschool? Voortaan kunnen personeelsleden en de gemeenschapswachten van de gemeente Asse zich tijdens hun uren per fiets verplaatsen. Het gemeentebestuur kocht hiervoor tien elektrische fietsen en een elektrische bakfiets aan.

“We beschikken al over een tiental dienstfietsen en dat aanbod breiden we nu uit voor het gemeentepersoneel en het personeel van de gemeentescholen of de kunstenacademie”, legt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) uit. Concreet zullen de fietsen verdeeld staan over het gemeentehuis, de werkliedencentrale, het Sociaal Huis, de gemeentescholen en de kunstenacademie. De verschillende diensten zullen van de fietsen gebruik kunnen maken om zich te verplaatsen tijdens hun werk. “We willen hen voor die korte verplaatsingen echt op de fiets krijgen”, klinkt het.

De gemeente klopte voor de fietsen aan bij de lokale fietsenmaker Fietsen Servaas. “Het zijn fietsen van het type Gazelle met een sterkere batterij dan de vorige en dus ook een groter bereik. Op vijf uur zijn ze volledig opgeladen”, zegt fietsenmaker Servaas. Hij leverde de fietsen met helm en fietstas. De bakfiets is eerder een proefproject. Hij werd uitgerust zodat er kinderen mee vervoerd kunnen worden maar zal vermoedelijk eerder gebruikt worden om dossiers te transporteren.

Het gemeentebestuur besliste ook om in te stappen in een systeem van fietsleasing. “Via B2Bike kan het personeel de fietsen leasen. Door een deel van hun eindejaarstoelage af te staan, worden de fietsen op drie jaar tijd afbetaald. Nadien kan het personeel tegen de restwaarde de fiets definitief aankopen. Met dit systeem willen we ons personeel aanzetten om zo vaak mogelijk met de fiets naar het werk te komen. Ook het personeel van het gemeentelijk onderwijs gaven we de kans om mee in te stappen”, zegt de burgemeester.

En hij is zelf verbaasd over het succes van de actie. “Meer dan honderd werknemers, of een vijfde van ons personeelsbestand, tekende in op het systeem van leasing. Dat is onverhoopt en zelfs zo’n succes dat we het aantal fietsenstallingen ter hoogte van de verschillende vestigingen zullen moeten uitbreiden. Want ook hier gaat het om elektrische fietsen die uiteraard veilig opgeladen en gestald moeten kunnen worden. Beide acties moet de uitstoot van broeikasgassen in onze gemeente terugdringen en als bestuur geven we graag het goede voorbeeld.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!