Landelijke Gilde helpt bij eenvoudige herstellingen tijdens Repair Café

De Landelijke Gilde organiseert op zaterdag 17 september het eerste Repair Café van Relegem en Wemmel. Elektriciens, naaisters, meubelmakers en een fietsenmaker staan er klaar om bezoekers te helpen bij alle mogelijke reparaties.

We gooien ontzettend veel weg. Ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. In de gemeenteschool van Relegem draait op 17 september alles om repareren. Tussen 14 en 17 uur kunnen bezoekers er, met hulp van deskundige vrijwilligers, hun kapotte spullen repareren. Alles waar wat aan hapert, van kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, servies tot computers en speelgoed, krijgt in het Repair Café een tweede leven.

“Door repareren te promoten, verkleint Landelijke Gilde Relegem-Wemmel de afvalberg”, zegt organisator Marc Van Roy. “Daarnaast zorgt repareren ervoor dat er minder nieuwe spullen gemaakt moeten worden. Dat is belangrijk, want de productie en het transport van nieuwe spullen is vandaag een belangrijke bron van CO2-uitstoot, milieuvervuiling, grondstoffen- en energiegebruik.”

De Landelijke Gilde wil via dit evenement praktische kennis op een plezante manier doorgeven. “We laten zien dat repareren leuk is en vaak makkelijker dan we denken. Via het Repair Café komen buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact. Als je samen een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders wanneer je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. En wie niets om te repareren heeft, die kan ook langskomen, iets drinken en een handje toesteken.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk