Nieuw schaatsseizoen start vrijdagavond in Liedekerkse ijshal

Vrijdagavond gaat de ijspiste in Liedekerke opnieuw open voor het publiek maar bij uitbater Sport Vlaanderen houden ze angstvallig de energieprijzen in de gaten. “We deden enkele energiebesparende investeringen maar hopen toch op een strenge winter.”

Het derde weekend van september is traditioneel het openingsweekend van de Liedekerkse ijspiste. Afgelopen zomer kon je op de piste voor het eerst gaan rolschaatsen, een initiatief dat volgende zomer mogelijk een vervolg krijgt. Maar ondertussen ligt er alweer een laagje ijs op de betonnen vlakte en daalde de temperatuur in de ijshal gevoelig. In deze huidige energiecrisis houdt centrumverantwoordelijke Koen D’hoker dan ook angstvallig de energieprijzen in de gaten.

“In het tussenseizoen deden we wel enkele investeringen om de energiekost te doen dalen”, zegt hij. “Zo werd het buitenschrijnwerk van de gevels vernieuwd en lieten we het plat dak extra isoleren. En omdat het in de ijshal koud is en in de aanpalende cafetaria aangenaam warm moet blijven, zullen we de ramen tussen beiden ook nog vervangen. Daarnaast blijven we zoeken naar extra maatregelen om de energiekosten niet te laten ontsporen. Want zeker voor een schaatsbaan waar de temperatuur laag moet liggen, is dat wel een uitdaging.”

In Liedekerke hopen ze dan ook op een strenge winter. Want hoe kouder het buiten is, hoe minder energie ze nodig hebben om ijs te maken. “We willen vooral heel veel bezoekers lokken zodat de installatie niet voor niets draait. Dat heel wat organisatoren van kerstmarkten hun schaatspiste nu willen schrappen, is voor ons mogelijk een goede zaak. Maar we willen de bezoekers vooral zelf lokken met een uitgebreid aanbod en veel activiteiten”, aldus Koen D’hoker.

Bezoekers voor de losse schaatsbeurten zullen daarvoor dit jaar acht euro betalen, een euro meer dan vorig seizoen. En ook de tarieven voor de clubs stegen volgens de index. “Maar in die acht euro is ook de huur van schaatsen en locker inbegrepen. We zullen die prijs het hele seizoen lang evalueren en een eventuele stijging zullen we niet snel-snel invoeren. Ons doel is vooral om veel mensen aan het bewegen te krijgen en dat lukt het best met een lage inkomprijs.”

Vrijdagavond 16 september gaat het schaatsseizoen dus echt van start met vanaf 19.30 uur discoschaatsen op de muziek van dj Stoffel. Daags nadien kan iedereen tussen 10 en 12 uur kennismaken met de verschillende ijssporten en clubs zoals ijshockey, kunstschaatsen, snelschaatsen en freestyle ice skating. Zondag staat dan weer in teken van de gezinnen met een heus schaats- en glijdorp.

“En er zijn nog tal van nieuwigheden zoals de tienerfeestjes op vrijdagavond waar je met je klasgenoten kan discoschaatsen en een hapje eten in de cafetaria. Zaterdagnamiddag hebben we voortaan een lange publieke schaatsbeurt, net als op zondag. En tijdens de wintermaanden verkopen we warme wafels in een chalet naast de ijspiste.”

Topartikels bij Goeiedag.be