Nieuw deel van fietssnelweg F212 afgewerkt

Met de voltooiing van de fietstunnel onder de spoorlijn ter hoogte van de Langestraat en 1,6 kilometer extra fietssnelweg in Asse, doorkruis je de gemeente vaak sneller per fiets dan per auto.

Beetje bij beetje wordt de fietssnelweg F212 tussen het station van Asse en Brussel Noord verder afgewerkt. Eens het volledige traject er ligt, zal je op minder dan drie kwartier het traject van ongeveer twaalf kilometer kunnen afleggen. Wie sneller dan 15 km/u fietst, zal het nog sneller afleggen. En dat is niet onrealistisch aangezien de fietssnelweg vaak vlak naast de spoorlijn loopt, waardoor het een vlakke en rechte verbinding is.

Maar voor het zover is, moeten er eerst nog enkele knooppunten weggewerkt worden. En daarvoor was in september vorig jaar een technisch huzarenstukje nodig ter hoogte van de Langestraat waar de fietssnelweg een kantwissel heeft. Dan werd een tunnelkoker van veertien meter lang, vijf meter breed en 4,7 meter hoog en met een gewicht van driehonderd ton onder de spoorlijn geschoven. Negen maanden later zijn de omgevingswerken afgerond en werd het nieuwe stukje fietssnelweg voorgesteld.

“Jammer dat dit niet eerder gerealiseerd is. Ik ben sinds kort met pensioen maar anders had ik graag deze route gefietst tussen mijn woonplaats in het centrum van Asse en mijn werk in de bib van Zellik”, zegt Rita Nieuwlandt. Zij was de eerste om woensdag na de officiële opening door de tunnel te rijden. “Ik vind het zalig om hier te fietsen, ook voor recreatieve doeleinden. Ik ben dan ook heel blij dat er gewerkt wordt aan veilige fietspaden zoals hier. Zeker sinds mijn pensioen laat ik de auto vaker staan en gebruik ik meer de fiets. Ook om boodschappen te doen.”

De nieuwe fietstunnel en 1,6 kilometer nieuwe fietssnelweg werden woensdag ingehuldigd in het bijzijn van onder meer federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo), gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) en het gemeentebestuur van Asse. Zij engageren zich om samen met Infrabel ook de rest van het traject te ontwikkelen. Langs het nieuwe stukje fietssnelweg konden drie overwegen gesloten worden. Dat moet de veiligheid en stiptheid van het treinverkeer verbeteren. De verschillende partners investeerden in totaal 2,1 miljoen euro in dit project.

Wie langs het nieuwe deel F212 fietst, zal onderweg een picknickplek en een rustpunt met een stukje industrieel erfgoed passeren. Het hele traject is ook verlicht. “Ongeveer driekwart van de F212 is ondertussen gerealiseerd, het overige deel zit in een planningsfase. Op termijn komt er nog een fietsbrug naast de spoorwegbrug zodat fietsers de drukke steenweg veilig kunnen kruisen. Voorlopig zal dat nog even via verkeerslichten moeten gebeuren. De gemeente zorgt alvast voor veilige aanrijroutes richting de fietssnelweg”, zegt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V).

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk