Aftellen naar de Hopduvelfeesten kan nu echt beginnen

De aftrap richting de Hopduvelfeesten in Asse in het weekend van 9, 10 en 11 september is gegeven. En aan de gouden formule werd niet te veel gesleuteld. Zo keert het Hopdorp terug, zullen er tal van optredens zijn en is het uitkijken naar de Hopduvelstoet.

Wat snakken de Assenaren opnieuw naar hun tweejaarlijkse Hopduvelfeesten. Na de afgelaste editie in 2020 en een lightversie vorig jaar is het begin september opnieuw tijd voor een volwaardige editie. Met een receptie voor de leden van het Hopduvelcomité in de tuin van Hoeve Heierveld werd dinsdagavond de aftrap gegeven voor deze editie.

“Het openingsspektakel startte eigenlijk vandaag al”, zegt communicatieverantwoordelijke Pieter De Proost. “Het Hopvolk zal de hele zomer lang opduiken op drukke plekken om de komst van de feesten aan te kondigen. Je kan hen herkennen aan hun volledige witte outfit met een groen lint. Zij brengen een voorsmaakje van het spectaculaire openingsspektakel op vrijdag 9 september.”

Het fel gesmaakte Hopdorp dat vorig jaar voor het eerst georganiseerd werd in het hopveld aan de Dorenweg keert ook dit jaar terug. “Op zaterdag kan je daar tussen 11 en 17 uur een waaier aan activiteiten ontdekken voor jong en oud. Denk aan een avontuurlijke klimmuur, volksspelen, een voorleeshoek of een initiatie wipschieten. Wie honger of dorst heeft, zal er terecht kunnen bij enkele lokale producenten.”

Maar de vele duizenden bezoekers kijken uiteraard het meest uit naar de traditionele Hopduvelstoet die zich op zondag 11 september vanaf 15 uur door de straten van Asse een weg baant. Heel wat verenigingen en vrijwilligers werken deze zomer aan hun kostuums en praalwagens. “Het thema van dit jaar is geuren, kleuren en klanken”, zegt stoetverantwoordelijke Joris Vanderveken. “De stoet wordt onderverdeeld in negen hoofdthema’s die telkens met een andere kleur voorgesteld worden.”

Geen Hopduvelfeesten zonder muziek uiteraard. In samenwerking met het CC Asse werd alweer een zeer gevarieerd muzikaal programma samengesteld. Zo staan op vrijdagavond onder andere Soulsister en Bump geprogrammeerd. Zaterdag is het aan Camille, Grace, De Kreuners en dj Remko with a K. Op zondagavond mogen bezoekers naast het slotspektakel ook optredens van de Popduvels, Metejoor en Les Truttes verwachten.

Ondertussen is de ticketverkoop van start gegaan en die loopt als een trein. Een weekendticket kost 32 euro. Toegang tot het Hopdorp is vier euro en zondag zijn de activiteiten gratis. “Deze editie zetten we nog meer in op het ecologische verhaal en willen we de feesten ook voor iedereen toegankelijk maken. Zo kunnen Assenaren die het niet breed hebben aankloppen bij het OCMW voor een voordeliger ticket.”, zegt Pieter De Proost. Om alles in goede banen te leiden zullen tijdens het weekend ook meer dan vierhonderd vrijwilligers nodig zijn. Hou daarvoor de website van de Hopduvelfeesten in de gaten want binnenkort worden de shiften verdeeld.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk