Wake en stil protest om geweld tegen vrouwen aan te kaarten

Dit jaar werden al achttien vrouwen het slachtoffer van femicide in ons land. Twee weken geleden nog werd in Zellik de 52-jarige Rachida op brutale wijze doodgestoken door haar 68-jarige man Ali. Na elf jaar huwelijk wou Rachida haar echtgenoot verlaten, waarna de stoppen bij haar man doorsloegen.

“De achttien vrouwen die dit jaar al het slachtoffer werden van femicide zijn er achttien te veel”, reageert Yoline Denys, groepslid van de PVDA in Asse. ”Het is hoog tijd dat de politiek maatregelen neemt, zodat er geen enkele vrouw nog slachtoffer wordt van partnergeweld.” De politieke partij PVDA en haar vrouwenbeweging Marianne verzamelden dinsdagavond dan ook voor een actie in het centrum van Zellik. “Wij hielden een minuut stilte uit respect voor de slachtoffers en om het geweld te veroordelen”, reageert Yoline Denys (PVDA).

Lees verder onder de foto.

Voor elk vrouwelijk slachtoffer werd een kaarsje aangestoken en een bloem neergelegd.

Maar met de actie wil PVDA de politiek ook aanmanen tot het nemen van maatregelen. “Ondanks het feit dat 1 op 5 vrouwen in ons land te maken krijgt met partnergeweld, is de aanpak ervan helemaal geen prioriteit van de Vivaldi-regering”, zegt Denys.

“De drempels moeten omlaag om geweld te melden of klacht in te dienen”, gaat Denys verder. “Er moet meer ingezet worden op de bekendheid van de hulplijnen 1712 en 080030030. Wij roepen de burgemeester van Asse Koen Van Elsen (CD&V) dan ook op om hier een sensibiliseringscampagne over op te starten. Daarnaast moet er ook in de opleidingen voor de politie meer aandacht besteed worden aan de thematiek.”

Al zal de aanpak van femicide ruimer moeten gaan dan het lokale niveau. “Daarom vragen we ook meer middelen zodat vrouwen die slachtoffer zijn beter beschermd worden via een toegankelijke hulpverlening. Er moet nu gehandeld worden om geweld tegen vrouwen, zoals hier in Zellik tegen Rachida, te voorkomen. Elk slachtoffer is er een te veel”, besluit Denys.