Joris De Geest stelt tentoon

Joris De Geest, zoon van wijlen bakker De Geest, stelt tentoon in Merchtem. “Dat is nog maar de derde maal in mijn leven,” zegt de kunstenaar zelf. Dat leven staat in het teken van de schilderkunst en … het onderwijs. Naast een grote schilderproductie was Joris De Geest immers actief geweest als lesgever en docent. Niet alleen in Asse maar ook in Antwerpen, Tienen, Dendermonde en Mechelen. Uiteraard werd zijn werk zowat overal tentoon gesteld en haalde hij een resem prijzen binnen.

In 1969 exposeerde hij, als 17-jarige, voor het eerst zijn werk in Merchtem en Brussel. Het was het begin van een carrière als kunstschilder, een carrière die nog steeds doorloopt. Ook in 1997 kon je zijn werk in Merchtem gaan bekijken en nu is er dus een nieuwe tentoonstelling in de raadzaal van het gemeentehuis én het August De Boeckhuis.

Een etiket plakken – als dat al zou moeten – op het omvangrijke werk van Joris De Geest is een moeilijke zaak. Constant door heel zijn werk is waarschijnlijk de zoektocht naar de essentie van de mens (en vaak ook van zichzelf). Niet alleen ‘wie ben ik’ maar ook ‘wie wil ik zijn’. Dat leidt tot een grote variatie: van werken in grijstinten met ‘versplinterde’ figuren tot uitbundige portretten met heel veel kleur en speelse details. Eigenlijk vat de titel van de tentoonstelling het mooi samen: It’s all about identity. Alles draait om identiteit.

Wil je het werk van Joris De Geest komen bekijken in de raadzaal van het gemeentehuis of in het August De Boeckhuis, in het bijzijn van de kunstenaar, kom dan langs alle weekend van 14 tot 18 uur van 11 november tot 12 december. Ook tijdens de week kan je de werken komen bekijken tijdens de kantooruren. Het volstaat een afspraak te maken via 052 89 10 99.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk