50 ANPR-camera’s en bewakingscamera’s moeten criminaliteit helpen bestrijden in Asse

Wie zich afvraagt waarvoor de palen dienen die deze week her en der opduiken in Asse: het gaat om de plaatsing van de vaste ANPR-camera’s en overzichtscamera’s, waarover al enkele jaren sprake is.

Tegenwoordig hangen er steeds meer camera’s boven onze snelwegen. Onbewust krijgen we er dus elke dag mee te maken, maar nog altijd denkt de meerderheid dat het gaat om nieuwe flitscamera’s. De zogenaamde ANPR-camera’s kunnen echter meer, véél meer. ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition, automatische nummerplaatherkenning dus.

ANPR werkt in 2 stappen: het herkennen van een nummerplaat met behulp van optische leesapparatuur en het koppelen van die informatie aan lijsten met nummerplaten waarmee iets aan de hand is, bijvoorbeeld een wagen die niet is verzekerd, een bestuurder die zijn verkeersbelastingen niet betaalde… Ook is het een handig hulpmiddel in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme. Nummerplaatherkenning is buitengewoon complex. Er bestaat niet zoiets als een standaard nummerplaat. Ze hebben verschillende lettertypes en posities. ANPR-camera’s moeten daarom erg veel variatie kunnen verwerken, willen ze effectief zijn. Ze zijn gemaakt zodat ze gemakkelijk buitenlandse nummerplaten kunnen herkennen. De camera’s kunnen specifiek voor ANPR worden aangewend, maar bovendien kan de software ook worden toegevoegd aan bestaande camera’s. Er bestaan ook mobiele ANPR-camera’s, die ingezet kunnen worden op voertuigen en onder andere parkeercontroles.

Sinds eind 2013 wordt nummerplaatherkenning ook toegepast in ons land. Om dit te kunnen doorvoeren was een wijziging in de camerawetgeving (privacy) noodzakelijk. Oorspronkelijk werden ANPR-camera’s ingezet tegen de grenscriminaliteit, onder meer in de politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede), maar nu duiken ze overal op. Het is de bedoeling dat er binnen 5 jaar in heel België intelligente camera’s staan, die bovendien allemaal met elkaar zullen communiceren via een netwerk dat zich over het hele land uitstrekt. Zo zal van elk voertuig elke kilometer kunnen worden gevolgd.

Dit zijn de locaties:

 1. Pontbeek/Frans Timmermansstraat 137 : 4 ANPR+ 4 overzichtscamera’s
 2. Nerviërsstraat 135: 2 ANPR en 2 overzichtscamera’s
 3. Assesteenweg 3 : 3 ANPR en 3 overzichtscamera’s
 4. Brusselsesteenweg 438: 2 ANPR en 2 overzichtscamera’s
 5. Brusselsesteenweg 17: 2 ANPR en 2 overzichtscamera’s
 6. Petrus Ascanusstraat 998 V : 1 ANPR en 1 overzichtscamera
 7. Witteramsdal 109: 1 ANPR en 1 overzichtscamera
 8. Pastinakenstraat 44: 2 ANPR en 2 overzichtscamera’s
 9. Boterberg 36 : 1 ANPR en 1 overzichtscamera

Daarnaast komen er ook vaste bewakingscamera’s op volgende plaatsen, maar ik heb op dit moment geen idee of dat in dezelfde opdracht zit en of ze daar intussen ook aan begonnen zijn.

 1. Station Asse
 2. Fietsenstalling station Asse
 3. Gemeentehuis Asse:
 4. In & Out Zellik
 5. Kiosk Zellik
 6. Parking Noorderlaan
 7. Voetbalplein Asse
 8. Voetbalplein Zellik
 9. Werkliedencentrale Asse
 10. Ondergrondse parking Huinegem

Beide besluiten kun je terugvinden op de gemeenteraad van 16 november 2020: https://asse.meetingburger.net/…/d607df18-857c-4abc…

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk