30 minuten gratis shop & go met spitstechnologie

In het centrum van Asse komen zo’n dertig parkeerplaatsen uitgerust met een shop & go bordje. Je kan er 30 minuten gratis parkeren om je boodschappen te doen. Wie langer dan 30 minuten op een shop & go plaats blijft staan, riskeert een boete van 25 euro. En neem dat riskeren maar heel ernstig. De shop & go plaatsen zijn uitgerust met een sensor die registreert hoe lang een voertuig blijft staan. Na 25 minuten worden de controleurs van OPC automatisch verwittigd.

asse shop & go klein
De zwarte cirkel op de voorgrond is de sensor van het LORA-systeem.

Het LORA-systeem (LORA staat voor Long Range) biedt heel wat mogelijkheden. Zo kan je uit de doorgestuurde gegevens afleiden welke parkeerplaatsen intensief worden gebruikt en welke niet. Zo kan het shop & go beleid bijgestuurd worden. De bedoeling van de shop & go plaatsen is een maximaal gebruik van parkeerplaatsen ten behoeve van wie zijn boodschappen in de onmiddellijke omgeving doet.

Een shop & go parkeerplaats is elke dag van toepassing van 8 tot 12 en van 13 tot 18 uur (behalve op zon- en feestdagen). Er zijn momenteel vier shop & go plaatsen op het Gemeenteplein. In de toekomst komen er dergelijke plaatsen in de Prieelstraat (2), de Nieuwstraat (4), het kerkplein (3), de Koensborre (5), de Hopmarkt (6), de Bloklaan (4) en de Weverstraat (2).

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk