Rampenscenario’s in virtuele realiteit

Oefening baart kunst, zegt het spreekwoord en dat geldt zeker ook voor hulpdiensten als politie, brandweer en medische interventieteams. Maar rampscenario’s inoefenen vraagt veel voorbereiding en heel wat praktische beslommeringen. Wil je een brand in een bus simuleren dan heb je uiteraard … een bus nodig die je in brand mag steken. Vanaf nu hoeft het niet meer. In het PIVO (Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding) in Relegem kan dat voortaan met virtuele realiteit gebeuren. (lees verder onder de afbeelding)

ASSE PIVO 1

Voor wie helemaal een leek is: op de computer worden realistische rampscenario’s en decors nagebouwd waarin de hulpverlener in opleiding kan ingrijpen. Dat kan met de joystick (wel bekend bij alle gamers) in een soort van realistisch computerspelletje. Maar het kan nu ook met een VR bril. Eens je deze VR bril hebt opgezet verdwijnt het scherm waarop je de omgeving waarneemt en sta je als het ware midden in de actie. Met twee controllers (die nog het best lijken op een afstandsbediening voor een TV-toestel) kan je stappen, springen, bukken, vlammen blussen en nog veel meer. (lees verder onder de afbeelding)ASSE PIVO 3

Bestendig Gedeputeerde Tom Dehaene was speciaal naar Relegem gekomen om de XVR installatie in gebruik te nemen. Het is voorlopig de enige XVR die ingezet wordt in opleidingscentra voor hulpverleners in het hele land. Het toestel met alle benodigdheden kost zo’n 30.000 euro maar is veelzijdig inzetbaar. Jimmy Jacques is opleidingsdeskundige aan het PIVO: “We kunnen alle mogelijke rampscenario’s en decors (zelfs de meest realistische) aanmaken voor multidisciplinaire oefeningen. Op die wijze kunnen wij veel meer cursisten laten kennis maken met de meest realistische scenario’s. Wij kunnen zelfs de weersomstandigheden of het uur (dag of nacht) van het verhaal bepalen. Het lijk misschien een spelletje maar op die wijze kunnen hulpverleners via de ‘trial and error’ methode hun vaardigheden aanleren of bijspijkeren”. (lees verder onder de afbeelding)

ASSE PIVO 2
Tom Dehaene testte ook zelf de VR bril en nam de controllers om een kijkje te gaan nemen in de geaccidenteerde wagen.

Ook Hilde Gielis, opleidingsdeskundige voor Dringende Geneeskundige Hulpverlening, is enthousiast. De oefeningen in virtuele realiteit laten toe om de hulpverlening op medisch vlak beter af te stemmen met brandweerlui en politiemensen.

Tom Dehaene, als gedeputeerde verantwoordelijk voor het PIVO: “Vorig jaar boekten we met 470.000 opleidingsuren een absoluut record. Maar met de XVR kunnen we meer mensen meer uren laten oefenen. En dat is voor een opleidingscentrum natuurlijk héél belangrijk!”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk