Onbekenden stichten brand in oude brandweerkazerne

In de nacht van donderdag 31 augustus op vrijdag 1 september moest de brandweer van de zone Vlaams-Brabant West uitrukken naar een plek die ze goed kenden: hun eigen oude kazerne aan de Hopmarkt. Die staat, samen met de aangrenzende zaal ’t Smis, al jaren leeg en wordt geregeld door onbekenden bezocht. Alle voorzieningen als elektriciteit en water zijn er afgesloten zodat de gebouwen, zeker bij nacht, onveilig zijn.

A Brand in kazerne 2Toen de brandweer arriveerde moesten zij vaststellen dat er brand was in hun oude kazerne. De brand woedde in een oude archiefruimte en richtte uiteindelijk relatief weinig schade aan. Dat de gebouwen binnenkort toch tegen de vlakte gaan, heeft de daders waarschijnlijk er toe aangezet een vuurtje te stoken. Dat de brand was aangestoken werd door een bijgeroepen brand expert bevestigd.

Wanneer de gebouwen precies worden afgebroken is nog niet zeker. Dat de afbraak het uitbreiden van de parking op de Hopmarkt moet mogelijk maken is wel zeker. Na het afbreken van ’t Smis en de oude kazerne wordt de parking heringericht en komen er ook groen elementen. Dat wist Michel Vanhaeleweyck (Open Vld), schepen van Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw, te vertellen.

Toen onze fotograaf een paar dagen later op de plek passeerde, merkte hij dat een paar schoolkinderen op het punt stonden om het gebouw binnen te dringen ‘om een kijkje te nemen’.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk