Loketten gemeentehuis Asse krijgen grondige make-over

De loketten op het gelijkvloers van het gemeentehuis van Asse verhuizen in het najaar voor zowat een half jaar naar het voormalige gebouw van het zakenkantoor Teerlinck-Van Nieuwenhuysen op het Gemeenteplein.

De lokettenruimte in het gemeentehuis, met onder meer de diensten bevolking en burgerlijke stand, ondergaat een zeer grondige verbouwing. De gemeenteraad keurde de plannen gisteravond goed.

“Uit enkele externe rapporten blijkt dat er op het gelijkvloers een probleem is met de kwaliteit van lucht en licht. Ook de akoestiek en de ergonomie vertonen tekortkomingen”, zegt schepen Geert Heyvaert (CD&V), bevoegd voor bevolking en burgerlijke stand.

“Een doorgedreven herinrichting van de benedenverdieping is de enige oplossing, maar we vinden dat enkel een herinrichting van de infrastructuur geen zin heeft. Daarom hielden we het voorbije anderhalf jaar de volledige dienstverlening tegen het licht, met als doel de klantvriendelijkheid en de efficiëntie te verhogen.”

In samenwerking met Design Vlaanderen, tot eind vorig jaar een onderdeel van het Agentschap Ondernemen, werd een participatief traject opgesteld waarin zowel de medewerkers, de burgers als de politieke fracties inspraak kregen. “We brachten ook bezoeken aan de gemeentehuizen van Lier, Mechelen en Houhalen-Helchteren, die in Vlaanderen als voorbeelden van de beste praktijk gelden”, aldus Heyvaert.

grondplan
klik op grondplan om te vergroten

Het geraamde prijskaartje van de volledige herinrichting is niet min: 943.638 euro, btw incluis. De werkzaamheden omvatten ook voor 120.000 euro extra energiebesparende maatregelen.

“Maar we kiezen dan ook zeer bewust voor de grote sprong voorwaarts. Backoffice en front office worden duidelijk gescheiden, wat ook voor meer privacy zorgt. Er komt een klantencontactcenter en zetten ook maximaal in op werken op afspraak. We willen geen wachtrijen meer zien. Er zal ook veel meer mogelijk worden via de gemeentelijke website, waarbij je nadien de gevraagde documenten aan het gemeentehuis gewoon 24 uur op 24 uit de muur kunt halen met een code.”

De werkzaamheden starten in september of oktober en duren tot in het voorjaar van 2018.

Tijdens die periode verhuizen de burgerlijke stand, de bevolkingsdienst en ook de communicatiedienst naar het voormalige gebouw van het zakenkantoor Teerlinck-Van Nieuwenhuysen, op wandelafstand van het gemeentehuis. De loketten op de eerste verdieping (technische dienst, milieu) blijven in het gemeentehuis.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk