Jeugdhuis Time-Out doet de boeken toe

Het Zellikse jeugdhuis Time-Out gaat in oktober sluiten. Dat kondigde het bestuur gisteravond met een open brief aan via Facebook.

De huidige generatie bestuurders wil ermee ophouden en vindt naar eigen zeggen geen opvolgers. Jongeren vinden de weg niet meer naar het jeugdhuis, klinkt het.

“We hebben de afgelopen jaren meermaals gediscussieerd over hoe die stroom van jongeren richting ons jeugdhuis opnieuw aangezwengeld kon worden, maar helaas is dit een vraagstuk waar geen pasklare oplossing voor bestaat. In het verleden zagen we vaak een natuurlijke doorstroming van nieuwe generaties. De 16- en 17-jarigen die hun oudere broer, zus of vrienden richting Time-Out volgden en er op hun beurt de anciens werden die nieuw volk over de vloer lieten komen. Sommigen van hen groeiden vervolgens uit tot sterkhouders in het jeugdhuis, mannen en vrouwen op wie gerekend kon worden en die zich ontpopten tot prima bestuursleden.”

Die buffer aan “nieuw jong geweld” werd steeds kleiner. “Zonder die toestroom aan nieuwe leden is het erg moeilijk – zo niet onmogelijk – om een concept als een jeugdhuis staande te houden. De meeste van ons, leden van het bestuur, zijn inmiddels op een keerpunt gekomen in het leven. Het overgrote deel ging in het afgelopen jaar samenwonen en heeft nu dus een huishouden te runnen, iets wat steeds moeilijker te combineren valt met het besturen van een jeugdhuis – zeker als die cruciale achterban aan jonge en steunende leden, het jong geweld dat kan klaargestoomd worden om op termijn de fakkel over te nemen, ontbreekt.”

Op het bestuursweekend eerder dit jaar gaven de bestuursleden unaniem aan dat ze wilden stoppen. “Velen breiden al een vervolg aan hun bestuurscarrière net omdat het gebrek aan opvolging al eerder werd ingezien, maar eens het ‘heilige vuur’ uitgedoofd is, is het moeilijk om een dergelijke rol te blijven volhouden.”

Het 25-jarige jeugdhuis bekijkt nu, samen met de gemeente Asse en Formaat, de overkoepelende federatie van jeugdhuizen, wat er mogelijk is om jeugdhuis Time-Out een waardig einde te gunnen.

Zoals het er nu naar uitziet, wordt de Zellikse jaarmarkt in oktober het laatste wapenfeit van het jeugdhuis. “Die dag willen we nog één keer vieren met alle helden van Time-Out, van jong tot oud.”

De nakende sluiting werpt ook een hypotheek op de plannen voor de nieuwe vrijetijdssite in Zellik. Het was de bedoeling dat ook het jeugdhuis daarin een plek zou krijgen, net zoals ’t Bronneken een nieuwe plek kreeg binnen het jeugdcentrum ’t Jass in Asse-centrum.

“We kunnen niet anders dan hopen dat er tegen dan een doorstart genomen kan worden door een nieuwe generatie, die inziet dat Zellik wel degelijk een plaats verdient waar de jeugd samen kan komen en gewoon zijn eigen ding kan doen.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk