Zorgboerderij verrijst in Walfergem

Helemaal op het einde van het Heierveld in Walfergem wordt volop gewerkt aan een nieuwe zorgboerderij. Jan Coussens (31) en Katrien Decroos (32) namen er alvast hun intrek als conciërge, maar er moeten de komende jaren nog bergen worden verzet.

“Hoeve Heierveld” heet het gezamenlijke initiatief van de vzw Rotonde, gevestigd in Brasschaat, en het MPC Sint-Franciscus uit Roosdaal, twee voorzieningen voor personen met een beperking.

Aan deze totstandkoming gaat een wat vreemd verhaal vooraf. De hoeve van bijna een hectare was sinds 1967 in het bezit van Marie-Louise Deschepper en John Dauwe.

Na het overlijden van haar man in 2001 leefde de vrouw er een teruggetrokken bestaan. Ze hadden geen kinderen en de vrouw wilde vermijden dat de hoeve na haar dood zou verkocht worden door de familie van haar man.

Dus schonk ze, bij haar overlijden in 2011, de eigendom als een legaat aan de vzw Rotonde in Brasschaat. Daar kwam ze zelf vandaan en een neef van haar wordt er opgevangen. Voorwaarde was wel dat de vzw er een sociaal project zou realiseren voor personen met een beperking.

Voor de Brasschaatse vzw was dat geen eenvoudige opdracht, want ze heeft in de regio Asse geen activiteiten. Dus werd in 2014 het MPC Sint-Franciscus als partner aangetrokken. Het MPC heeft in Walfergem, op een kilometer van de hoeve, ook het huis Ter Linde voor beschermd wonen.

De provincie Vlaams-Brabant gaf in het kader van Platteland Plus een subsidie om het bakhuis en de bakoven te restaureren, een deel van het bos te kappen en weer aan te planten, en een pergola te bouwen waar de bezoekers kunnen schuilen en rusten.

Zorgboer

Assenaar Jan Coussens werd aangetrokken als conciërge en zorgboer. “Ik werkte al tien jaar voor het MPC Sint-Franciscus, als opvoeder voor een leefgroep in Anderlecht. Toen deze plaats werd opengesteld was dit voor mijn vrouw en mij een droomkans, want we zijn allebei van Asse”, vertelt Jan.

“De conciërgewoning is intussen klaar en we hebben er onze intrek genomen met onze kindjes. De tweede fase is het lemen bakhuisje. Dat wordt tegen de zomer heropgebouwd. Dat gebeurt samen met de Groep Intro, omdat we elk aspect met een sociale toets willen benaderen. Ook het Museum voor Oudere Technieken uit Grimbergen doet mee. Dat bakhuis zal tevens dienen als vergader- en ontmoetingsruimte.”

Een derde fase wordt het ombouwen van de schuur tot vier kamers voor een bed & breakfast. Twee kamers worden aangepast voor mensen met een beperking. “Dat project is nog niet voor onmiddellijk, want er moeten eerst fondsen worden geworven. We willen een inspirerende plek waar mensen elkaar ontmoeten en tot rust komen in een ongedwongen sfeer.”

Verder krijgt de zorgboerderij een moestuin en zorgdieren.

“We hebben in Strijtem al een zorgboerderij. We willen net als daar het beheer zoveel mogelijk doen met personen met en beperking. Om de helpers een zinvolle dagbesteding te geven wordt een soepproject opgestart. We gaan nu in Asse en omgeving zoeken naar mensen met een beperking die op zoek zijn naar een dagbesteding. Het is aan mij om dat in te vullen. Zo is er al een schoolklas die iedere dinsdag komt helpen.”

Contact opnemen kan via info@hoeve-heierveld.be of 0499-755.555.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk