De Persgroep verlaat Kobbegem in 2019

De Persgroep verhuist in 2019 van Kobbegem naar Antwerpen. De mediagroep, onder meer de uitgever van Het Laatste Nieuws, De Morgen, Dag Allemaal en Humo, gaat bouwen aan het Kievitplein in Antwerpen, vlak aan het Centraal-Station.

De Persgroep had haar oog al maanden geleden laten vallen op de site in Antwerpen, maar er waren ook nog andere gegadigden en het was aan het AG Vespa, het Autonoom Gemeentebedrijf voor Vastgoed en Stadsprojecten in Antwerpen, om te beslissen welk project de voorkeur zou krijgen.

Volgens de krant De Tijd kreeg het project van De Persgroep, met een ontwerp van Luc Binst, van de jury het meeste punten. De raad van bestuur van AG Vespa bekrachtigt de keuze.

De Persgroep kiest onder meer voor Antwerpen omdat de groep de laatste tien jaar ook een groot aandeel heeft verworven op de Nederlandse krantenmarkt en andere Nederlandse media. Daarnaast speelt allicht ook het feit dat grote baas Christian Van Thillo zijn familiewortels heeft in Antwerpen.

Periodica

Voor Asse, dat twee weken geleden door Trends nog werd uitgeroepen tot Vlaamse zakengemeente van 2016, komt dit wel als een domper. De site in Kobbegem heeft een lange persgeschiedenis, destijds met de drukkerij Periodica, die in 1976 failliet ging, en vanaf 1984 als de drukkerij voor Het Laatste Nieuws, toen nog onder de uitgeverij Hoste. De drukkerij verhuisde al in 2006 grotendeels naar Lokeren.

In 2012 werd de drukkerij in Kobbegem definitief stopgezet en in 2014 werd ze afgebroken (archieffoto boven). In Kobbegem zijn sindsdien enkel nog de redacties en de commerciële diensten van De Persgroep actief. Die verhuizen dus, wellicht tegen midden 2019, naar Antwerpen.

“Site blijft interessant”

Wat er met de site in Kobbegem gaat gebeuren is nog verre van duidelijk, maar schepen van Economie Rita De Vos (Open VLD) is niet pessimistisch.

“Ik begrijp de keuze van De Persgroep. In hun optiek is het heel logisch dat zij voor Antwerpen kiezen. Ik zie dat ook niet als een keuze tegen Asse”, aldus de schepen. “Wij moeten nu kijken naar de toekomst, nà De Persgroep. Die site blijft vanwege de ligging hoe dan ook zeer interessant en ik ben ervan overtuigd dat die niet lang leeg zal blijven. Men zou dat kunnen ontwikkelen tot een mooi, modern bedrijfspark.”

Overigens zal dat voor Asse financieel ook een betere zaak zijn. De Persgroep heeft immers nooit de gemeentelijke oppervlaktebelasting voor bedrijven moeten betalen, omdat ze daar wettelijk van vrijgesteld is. Voor de toekomstige ontwikkeling geldt die vrijstelling niet.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk