Asse verliest volksfiguur Louis Catoir

In het woonzorgcentrum Hof ter Waarbeek overleed op 17 oktober de bekende Assese volksfiguur en schilder Louis Catoir. Hij werd 87.

Louis Catoir stapte van huis uit in het schildersberoep. Zijn vader, die eveneens Louis heette, was ook schilder. De herkenbare winkel in verf en behangpapier op de Kalkoven, die er de laatste jaren leeg en onaangeroerd bijstaat, dateert van 1959.

“Onze vader had voordien al een winkel op de Kalkoven, schuin rechtover, tot hij de grond kon kopen waar hij de winkel bouwde met twee appartementen”, vertelt Albert Catoir, de enige broer van Louis. “Mijn broer volgde zeven jaar vakschool, ging mee in de zaak en werkte op een gegeven moment zelfs met vier gasten. Hij werkte voor 99 procent in Asse. In die tijd lieten de mensen al eens gemakkelijker een kamer tapiseren. Heel Asse kende hem. Begin jaren ’70, toen ons moeder is gestopt, heeft hij dan enkel nog de winkel voortgezet.”

Louis Catoir was heel belezen als het ging over de lokale geschiedenis en hij kon enorm warm vertellen over het “oude Asse”, vooral de periode voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In het legendarische radioprogramma Dialectofoon, in de jaren ’80 en ‘90 op de lokale radio’s 24 en Viva, was hij een dankbare en trouwe gast.

Hij laat ook heel wat eigen schilderijtjes achter met oude Assese tafereeltjes en landschappen. Catoir werd overigens veel gevraagd als restaurateur van schilderijen en hij droeg eveneens zorg voor het patrimonium aan portretten in de Sint-Martinuskerk.

De echtgenote van Louis, Julia Bresseel, overleed in 2005. Het koppel had geen kinderen. De crematie van Louis vond volgens zijn wens in besloten kring plaats. Het winkelhuis op de Kalkoven, dat nog voor de helft van zijn broer Albert was, komt nu volledig toe aan zijn broer.

Toch is dat vooral een vergiftigde erfenis, want dat pand ligt zoals bekend op het geplande tracé van de rondweg, waar Louis zich trouwens steeds tegen verzette.

“Zolang er echter geen duidelijkheid is over de plannen en de onteigening, verbiedt de gemeente dat er aan het huis iets gebeurt, dus ik mag en kan er niets aan doen, enkel in stand houden”, aldus Albert Catoir.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk