Twee weken genieten van groene oase in centrum Asse (+ foto's)

Het Gemeenteplein van Asse gaat de komende veertien dagen officieel door het leven als het Duvelpark, een pop-uppark dat de burger wil laten nadenken over de kwaliteit van de ruimtelijke invulling van het centrum van de gemeente.

Het groene concept werd bedacht door architect Maarten van de Voorde, dit keer de ‘Assenaar in de kijker’ tijdens de Hopduvelfeesten. In Asse zelf lopen de meningen sterk uiteen, van “fantastisch” tot “daar hebben ze wel geld voor”.

Overigens valt het wel mee met de prijs: de bomen werden voor een prikje gekocht uit een Nederlands faillissement, en op het gras na is alles nadien recupereerbaar.

Het park is onderdeel van het drieluik rond “verleden, heden en toekomst van Asse” dat van de Voorde uitwerkte. Het Duvelpark staat daarbij voor een tijdelijk toekomstbeeld.

“Een toekomstvisie is vaak heel abstracte materie en valt moeilijk te communiceren”, aldus van de Voorde. “Het Duvelpark creëerden we daarom als symbool voor de transformatie in de tijd. Het wil de Assenaren een gevoel geven van hoe je zo’n saai parkeerplein toch een andere betekenis en beleving kunt geven in de tijd. Het Duvelpark was een duivels idee met de bedoeling het thema van ruimtelijke kwaliteit en invulling bespreekbaar te maken. Ik heb liever dat het beroert dan dat het de mensen onverschillig laat”

Maarten van de Voorde is via het architectenbureau West8 onder meer rechtstreeks betrokken bij projecten als de heraanleg van ’t Zand in Brugge, dat dit najaar start en een langlopend project voor de creatie van een nieuw stadsdeel in Montpellier, op een oud kazerneterrein van 36 hectare.

“De basis voor het idee van dit Duvelpark haalde ik uit Bordeaux waar we in een stadsproject een bestaande, maar afgesloten Engelse tuin openmaakten en integreerden in het openbaar domein. In het ontwerp voor het Duvelpark tekende ik de grasmat in de vorm van een hopbel, maar bij de uitvoering gaven de werklieden er een vrije invulling aan, gelukkig wel zonder dat het inboette aan de ruimtelijke kwaliteit die ik nastreefde.”

De komende twee weken wordt het Duvelpark een open ontmoetingsplaats met tal van kleine activiteiten. Vanavond (maandag) is er een open les Yoga (20 uur, matje meebrengen), om 21 uur gevolgd door een verhaaltje voor het slapengaan (voor volwassenen) door Kristel De Loof.

Voorts zijn er tal van kleinschalige optredens, een gitaaravond met picknick en knutselworkshop, spelavonden met petanque, kubb en meetschieten, circusacts tot zelfs voorlezen in het Asses met Lode Pletinckx.

De agenda is te volgen via www.hopduvel.be.

Doorlopend kun je in deze groene oase genieten van dagverse kranten in de bomen, een boekentil met afgedankte zwerfboeken uit de bibliotheek en het blotevoetenpad.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk