Viering 50 jaar melaatsenwerking met boomversieringen en nieuw logo

Oktober staat in Ninove in het teken van de viering van 50 jaar Dr. Hemerijckxcomité. De vereniging viert daarmee niet alleen een halve eeuw inzet voor melaatsen in de stad, maar wil in samenwerking met de stad Ninove uitgebreid hulde brengen aan haar inspiratiebron, dokter Frans Hemerijckx.

De campagne ‘Spreekuur onder de boom, een plaats voor iedereen’ geeft in de aanloop naar de feestmaand alvast vorm aan die hulde. Dokter Hemerijckx voerde in Congo en India in de dorpen consultaties onder een boom in, om op die manier dicht bij de patiënten zorg te kunnen bieden. “Met de campagne willen we verenigingen of scholen oproepen een herkenbare boom in hun omgeving te versieren om het pionierswerk van dokter Hemerijckx lokaal in de kijker te zetten”, vertelt voorzitter van het comité Wilfried Smesman. “Dat ondertussen al 35 verenigingen en scholen intekenden op de campagne toont aan dat Ninove zich nog sterk verbonden voelt met de figuur van dr. Hemerijckx en zijn inzet voor melaatsen.”

Het idee van spreekuur onder de boom wordt stevig in de verf gezet, omdat het Dr. Hemerijckxcomité het concept nog steeds brandend actueel vindt.

“Melaatsheid leidde vroeger en nu vaak tot sociale uitsluiting en dokter Hemerijckx wou met zijn spreekuren de zieken een plaats geven in hun gemeenschap”, aldus nog Smesman. “Bij ons bestaat lepra niet meer, maar hoeveel mensen worden door ziekte, eenzaamheid, armoede, pestgedrag of als vluchteling uitgesloten?”

Die solidariteitsgedachte zit ook in het logo van het Dr. Hemerijckxcomité, door de verstrengeling van de handen van de vier rassen in de wereld. Kunstenaar Claude Dendauw gaf het originele ontwerp van dr. Hemerijckx een nieuwe look. Het logo zal op de versierde bomen aangebracht worden.

Aansluiten bij de campagne als vereniging, jeugdbeweging, school of buurtcomité kan nog tot 15 september bij Gerda Duwé via gerdaduwe@hotmail.com of 0479 / 28 67 30.

Topartikels editie Ninove-Dender