Eerste keer uilennest in pastorij Terheide

Ze hebben er meer dan vijf jaar moeten op wachten, maar het uilenhok van de pastorij van Asse-Terheide bewijst eindelijk zijn nut.

Bij de jaarlijkse controle door Michel De Keersmaecker uit Brussegem, de regionale uilenspecialist van Natuurpunt, werden voor het eerst drie jonge kerkuilen aangetroffen.

“We hadden vroeger in de kerktoren van Terheide regelmatig uilennesten”, vertelt Louis Finck, voorzitter van de kerkfabriek van Asse-Terheide.

“Helaas hadden we in de toren ook heel veel last van duiven. Om de duiven weg te houden hebben we acht of negen jaar geleden een draad gespannen. Ze bleven weg sindsdien, maar helaas bleven daardoor ook de uilen weg.”

Louis Finck en Jean-Pierre Cornelis, voorzitter en penningmeester van de kerkfabriek van Asse-Terheide, met twee van de drie uilenjongen. (klik op foto om te vergroten)
Louis Finck en Jean-Pierre Cornelis, voorzitter en penningmeester van de kerkfabriek van Asse-Terheide, met twee van de drie uilenjongen. (klik op foto om te vergroten)

“Een jaar of vijf geleden bedachten we dat er ook een vlieggat was bovenin de pastorij naast de kerk, zodat we daar een bak hebben aangebracht, in de hoop dat die uilennesten zou aantrekken. We hadden er echter nog geen enkele keer succes mee. Ja, kraaiennesten hebben we er wel al vaak moeten uithalen. Die worden onmiddellijk verwijderd.”

Dit jaar is er dus wel succes.

“We hadden het zolderluik nog maar geopend of Michel zei al: “We hebben prijs dit jaar.” Die herkent onmiddellijk de geur van uilennesten. Er zaten inderdaad drie jongen in de bak, die hij meteen heeft geringd. Ze zijn al vrij groot. We verwachten dat ze binnen twee of drie weken zullen uitvliegen. Hopelijk duurt het niet opnieuw vijf jaar voor er een nieuw nest is.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk