Roemeense fietsendieven opgepakt die dure fietsen viseerden

De recherche van de politie Amow heeft drie Roemeense fietsendieven kunnen ontmaskeren die al enkele jaren dure fietsen stalen, meestal uit fietsenstallingen aan stations.

Het onderzoek liep al enkele maanden, nadat de politie Amow een toename vaststelde van fietsdiefstallen in de regio.

“De slachtoffers verzekerden ons dat hun fiets zeker slotvast werd achtergelaten, sommige zelfs met twee of drie sloten. In bijna alle gevallen ging het om de betere (merk) fietsen of elektrische fietsen”, zegt Daniël Noens, commissaris-woordvoerder van de politie Amow.

“Omdat het geen alleenstaande gevallen bleek begon onze lokale recherche met buurtbevraging, het gedetailleerd bevragen van de slachtoffers en bekijken van camerabeelden uit de buurt van de fietsenstallingen. Daarbij kwam een zwarte SUV-Mercedes in beeld, een wagen die bovendien in andere politiezones in verband werd gebracht met diefstallen.”

Tijdens een anonieme observatie eind mei zag de politie een wagen met Spaanse nummerplaten in de buurt van de fietsenstalling in de stationsbuurt van Opwijk.

De wagen en de inzittenden worden gecontroleerd. Twee Roemeense broers, 27 en 29 jaar, gingen professioneel te werk. “De gestolen fietsen werden deels gedemonteerd en in een kartonnen fietsdoos geplaatst. In de auto trof men fictieve garantiebewijzen aan van merken als Trek, BMC, en dergelijke. Bij een mogelijke controle gaven het garantie-aankoopbewijs samen met de fiets in de kartonnen doos de indruk gaf dat alles legaal was.”

Het duo werd aangehouden. Uit het onderzoek werd duidelijk dat de twee al minstens twee jaar bezig zijn met hun illegale handel. Bovendien staan de fietsen te koop op een tweedehandssite in Roemenië.

Het onderzoek naar de eerste fietsdief kende ook een positief resultaat. Op vrijdag 3 juni kon de recherche de zwarte SUV-Mercedes onderscheppen in de buurt van station Opwijk.

In de auto troffen de speurders een zware kabeltang aan waarmee de sloten afgeknipt werden. De man, een 42-jarige Roemeen uit Schaarbeek, kon gelinkt worden aan persoonsbeschrijvingen en beeldmateriaal. Hij werd aangehouden.

“Ook bij deze laatste kwam aan het licht dat hij omzeggens in gans België actief is en wellicht de schakel is in georganiseerde criminaliteit rond het stelen en doorverkopen van dure fietsen”, aldus Noens.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk