Vervallen ballonloods te koop voor symbolische euro

De provincieraad besliste vanmiddag een openbare bevraging te starten naar een “koper” voor de vervallen ballonloods op de PIVO-site in Relegem.

De provincie kwam ruim twintig jaar geleden in het bezit van de oude militaire loods toen het de voormalige kazerne Serge Eckstein in Zellik en Relegem aankocht.

“Door een jarenlange leegstand is de loods momenteel in een slechte toestand. Aan de restauratie van dit unieke gebouw hangt een prijskaartje van 1,5 miljoen euro vast. Deze kosten zijn niet subsidieerbaar als de provincie eigenaar blijft”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor patrimoniumbeheer.

“Daarom verkopen we de loods voor een symbolische euro aan de projectontwikkelaar met het meest interessante project. De site en haar omgeving leent zich tot een creatieve invulling, van wooneenheden tot horeca of seminarieruimten. Het project zal moeten voldoen aan de normen die opgelegd worden op vlak van renovatie en restauratie.”

Het dossier van de ballonloods is overigens niets meer dan een historische klucht.

De loods is sinds 2001 een beschermd monument met een “hoge historische en industrieel-archeologische waarde”. Veel historici en politici durven dat echter sterk te relativeren.

ballon zellik serge eckstein kazerneVolgens Onroerend Erfgoed werden in de loods uit 1922 onder andere Zeppelins bewaard, een historische blunder die intussen al lang werd ontkracht, maar die nog steeds op de website prijkt. De monumentendienst liet zich destijds misleiden door een architectuurstudie van een student die een nogal vrij loopje nam met de geschiedenis.

In de loods werd tot 1940 wel een grote weer- en observatieballon – in de volksmond ‘de sigaar’ – bewaard. Na de oorlog werd de loods een opslagplaats voor kranen.

De ijzeren constructie staat al tientallen jaren praktisch op instorten en regelmatig komen er ook brokken naar beneden.

Overigens staat er in Diest (Schaffen) een identieke, weliswaar recentere, ballonloods die wel steeds onderhouden is gebleven en die gebruikt wordt om parachutisten te trainen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk