Winkelcentrum langs Pontbeek komt boven water

In Zellik komen de plannen voor een winkelcentrum tussen de Vliegwezenlaan en de Pontbeek (N9) weer naar boven. Volgens het openbaar onderzoek, dat vorige donderdag van start ging, komen er vijf winkels verdeeld over twee verdiepingen.

Over een winkelcentrum langs de Pontbeek bestaan al enkele jaren speculaties. Bij de technische dienst van Asse werden effectief al meermaals denkpistes afgetoetst op hun mogelijkheden.

Vorig jaar gaf een projectontwikkelaar een opdracht voor een effectenstudie op de mobiliteit, maar bij de gemeente wist men officieel nog van niets. Tot nu, want vorige donderdag ging een bouwaanvraag in openbaar onderzoek. Dat loopt tot en met 20 mei.

De geplande handelszone heeft een bruto vloeroppervlakte van 6.232 m2 voor winkels, plus 176 parkeerplaatsen. Het plan omvat vijf winkels. Op het gelijkvloers komt een grootwarenhuis – gefluisterd wordt een Albert Heijn – en op de eerste verdieping komen nog eens vier winkelketens: een non-foodwarenhuis (type Hema, Wibra of Action), een kledingzaak en een schoenenwinkel, plus nog een grote elektrozaak (type Krëfel of Vanden Borre).

Het winkelcentrum, dat 147 werknemers zou tellen, zou volgens het mobiliteitsonderzoek dagelijks 2.500 voertuigbewegingen met zich meebrengen.

De nu nog braakliggende site bevindt zich langs de Pontbeek richting Brussel, ter hoogte van de afrit naar de Vliegwezenlaan. De toegangsweg naar de winkelzone is gepland langs de Vliegwezenlaan, vlak naast vier woningen en in het verlengde van de Galgenberg. Ten westen van het geplande winkelcentrum ligt trouwens nog een uitgestrekt woongebied voor ongeveer 55 woningen, al zijn er momenteel geen plannen om die woonzone te ontwikkelen.

De projectontwikkelaar is AAA Retail van Joost Vollebergh, die ook al een (kleiner) winkelcentrum wil bouwen op de Dasa-site op de Gentsesteenweg. Die laatste plannen werden in februari door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant geweigerd.

Juridisch ligt het geplande retailpark in woongebied. In het gewestelijke RUP Afbakening Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel uit 2011 werd dit gebied ingekleurd als Retailpark, maar de Raad van State vernietigde dit gedeelte van het RUP in 2014. Juridisch kan men dus enkel terugvallen op de gewestplannen van 1976.

In het Zellikse handelscentrum en in de omgeving van de Vliegwezenlaan worden alvast de messen gesleept om in het dossier voor tegenwind te zorgen. De Zellikse handelaars namen al een advocaat onder de arm en de bewoners plannen donderdagavond een eerste overleg om hun strategie te bepalen.

Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Michel Vanhaeleweyck (Open VLD) neemt het schepencollege van Asse momenteel nog geen standpunt in. “We wachten de resultaten van het openbaar onderzoek af en zullen dan zorgvuldig nagaan wat stedenbouwkundig kan en wat niet kan”, aldus Vanhaeleweyck.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk