Gijzegem lijdt onder kilometerheffing, extra vrachtwagens

Sinds de invoering van de kilometerheffing rijden er opvallend meer vrachtwagens door de dorpskern van Gijzegem.

N-VA-gemeenteraadslid Ignace Verhaegen vermoedt sluipverkeer om te ontsnappen aan de kilometerheffing, en vraagt objectieve metingen van het verkeer op de N406.

Vanaf 1 april moeten alle vrachtwagens, ook de buitenlandse, betalen voor het gebruik van de belangrijkste wegen in België. Sommige transporteurs proberen aan de kilometerheffing te ontsnappen door voor kleinere wegen te kiezen.

“Sinds 1 april rijden er een pak meer vrachtwagens door Gijzegem, en ik denk niet dat ik me iets inbeeld”, zegt Verhaegen.

“Vroeger kwam het vrachtverkeer omstreeks 6 uur ’s ochtends op gang. Nu is dat al om 5 uur ’s ochtends. Ook ’s avonds en in het weekend voelt de hele buurt een duidelijke toename. Dat weegt natuurlijk zwaar op de leefbaarheid in Gijzegem.”

“Een omleidingsweg rond Gijzegem zou onze deelgemeente opnieuw zuurstof geven. Ook de verkeersveiligheid zou enorm verbeteren. Ondernemersorganisatie VOKA en de school Sint-Vincentius stonden in het verleden ook achter dit plan.”