Walfergem, dag op dag 50 jaar geleden (+ foto's)

Op de Brusselsesteenweg in Walfergem werd maandag om 14 uur een herdenkingsceremonie gehouden voor de tien kinderen die, dag op dag en uur op uur 50 jaar geleden, om het leven kwamen bij het verkeersongeval aan het toenmalige gemeenteschooltje.

Het was meteen het slot van de eerste officiële herdenking ooit van een ongeval dat het Asses gehucht voor altijd zou tekenen.

Frans Pauwels, vader van Cyriel, een van de tien kinderen die toen omkwamen, legde een bloemenkrans neer namens de nabestaanden en de parochie. Dat gebeurde aan een kruis dat voor deze gelegenheid vlak naast de toenmalige schoolpoort werd geplaatst, waar het ongeval gebeurde.

Een honderdtal nabestaanden vormden een warme kring rond het kruis met daarop de tien namen van de kinderen. Het kruis blijft er slechts enkele weken staan, tot de witte rozen op de krans verwelkt zijn.

Er komt geen vast monument op die plek, omdat destijds werd gekozen voor een officieel herdenkingsmonument op het kerkhof aan de tien graven.

Walfergem 1966 006

“Vijftig jaar geleden was het hier zo anders”, sprak pater Jef Van de Velde. “Pijn en angst werden ons deel in Walfergem. Ouders en families werden in diepe droefheid gedompeld.”

Daarna volgde een minuut stilte, een bezinningsmoment en enkele religieuze liederen. Aan de overzijde van de steenweg, veilig achter de haag, volgden enkele honderden kinderen van de basisschool van Walfergem mee de ceremonie.

Lees ook

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk