Metaalbedrijf LPI kondigt sluiting aan, 17 mensen verliezen baan

Het metaalbedrijf Laminage de Précision International (LPI) in de bedrijvenzone Mollem gaat sluiten.

De directie informeerde vrijdag de 17 personeelsleden – 12 arbeiders en vijf bedienden – dat er binnen de Duitse groep Kern-Liebers, waartoe LPI sinds 2011 behoort, een reorganisatie komt van de “afdeling speciale draden binnen de productie wals- en rietdraad”.

Kern-Liebers is een wereldwijde speler in de productie van gespecialiseerde precisieonderdelen (lamellen, veren, in plastiek samengestelde onderdelen).

In Mollem worden draden uit roestvrij staal gewalst en bruikbaar gemaakt voor de textielindustrie. Het voornaamste eindproduct is weefriet voor weefmachines.

De activiteiten en het personeelsbestand van LPI in Mollem werden al enkele jaren geleidelijk afgebouwd. De directie vraagt nu om onmiddellijk de onderhandelingen over een stopzetting op te starten met het personeel en de vakbonden.

Een sluitingsdatum wil het bedrijf nog niet geven. Het wil de LPI-productie overbrengen naar andere sites in Duitsland en China, “in antwoord op de toenemende concurrentiële vraag binnen dat marktsegment”.

“LPI is al een zeer oud Belgisch industrieel bedrijf. De oprichting gaat terug tot 1835”, zegt ACV-vakbondssecretaris Paul Corbeel. “Kern-Liebers nam het over in 2011. LPI is de enige activiteit van deze Duitse groep in ons land. We bekijken nu eerst of het bedrijf de voorgeschreven procedure heeft gevolgd.”

“Het wordt sowieso een zeer moeilijk verhaal om die activiteit operationeel te houden. Het gaat om een heel specifiek product en er is in die markt maar een zeer klein aantal spelers. Vermoedelijk zal Kern-Liebers een overname niet zien zitten om geen technologie in handen te spelen van concurrenten. Het lijkt dat de afhandeling al in de boeken is ingeschreven”, aldus Corbeel

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk