Parket Halle-Vilvoorde lonkt naar Asphaltco-site

Het parket van Halle-Vilvoorde krijgt mogelijk een nieuwbouw op de Asphaltco-site. De Regie der Gebouwen en het gemeentebestuur van Asse zijn daarover in onderhandeling, zo bevestigt het gemeentebestuur.

Het parket van Halle-Vilvoorde, dat op 1 april 2014 van start ging in uitvoering van de jongste staatshervorming, zit momenteel verspreid over twee gebouwen in Asse.

De administratie is gevestigd in een opgeknapte vleugel van de oude rijkswachtkazerne in de Nerviƫrsstraat, terwijl de diensten van de procureur sinds een jaar hun uitvalsbasis hebben in een gerenoveerd gedeelte van het oude rusthuis Hingeheem in de Gasthuisstraat. De gemeente stelt dat laatste gebouw voor enkele jaren gratis ter beschikking. Het parket telt op beide plaatsen samen 115 personeelsleden.

Bij de start beloofde de Regie der Gebouwen dat er voor het nieuwe parket tegen 2017 een volledige nieuwbouw zou komen op de plek waar nu nog de oude rijkswachtkazerne staat, aan de overzijde van de Colruyt. Vlak daarachter bevindt zich immers ook al enkele jaren de nieuwe kazerne van de federale politie.

Maar een nieuwbouw in de Nerviƫrsstraat lijkt steeds onzekerder, want intussen liet de Regie haar oog vallen op de Asphaltco-site, aan het station van Asse. Die is eigendom van de gemeente.

ā€œHet is de Regie zelf die bij ons is komen aankloppen met de vraag het parket te vestigen op de Asphaltco-siteā€, zegt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V). ā€œHet is vooral de interessante ligging, vlak tegenover het station, die hen interesseert. We zeggen momenteel niet ja of niet nee. Het is een puzzel waarin nog heel wat andere facetten een rol spelen en die moet eerst worden uitgeklaard.ā€

Het Asphaltco-perceel dat de Regie op het oog heeft, langs de kant van Dascotte, is op papier gereserveerd voor De Lijn. De vervoersmaatschappij heeft haar stelplaats langs de kant van de Stationsstraat.

Die huidige stelplaats past echter niet in de gemeentelijke toekomstvisie voor dat gebied, zoals in 2009 al werd vastgelegd in het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de Asphaltco-site en de stationsomgeving. Alleen is De Lijn zelf niet geĆÆnteresseerd in een verhuizing naar de Asphaltco-site.

Ook de provincie Vlaams-Brabant spreekt haar woordje mee via het provinciale RUP ‘Stedelijke ontwikkelingszones, kleinhandel en gemeenschapsvoorzieningen’, waarover nog tot 7 maart een openbaar onderzoek loopt.

De provincie wil de site van de oude rijkswachtkazerne in de Nerviƫrsstraat graag inkleuren als zone voor grootschalige kleinhandel, maar daar is de gemeente vierkant tegen. Asse dringt aan om de huidige bestemming als woongebied absoluut te behouden, omdat dit meer toekomstmogelijkheden biedt. Ook een nieuw parketgebouw blijft dan theoretisch mogelijk in de Nerviƫrsstraat.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk