Provincie weigert heropvulling site oude steenbakkerij Mollem

De provincie Vlaams-Brabant weigert de gevraagde milieuvergunning van de firma De Brandt voor de heropvulling van de kleigroeve aan de Mollemseweg in Asse.

De Brandt BVBA uit Opwijk had een milieuvergunning ingediend voor de heropvulling van de site van de kleigroeve aan de Mollemseweg in Asse. De Brandt wil 58.000 m³ niet-verontreinigde aarde over 5,87 ha storten op het terrein van de oude steenbakkerij in Mollem.

“Met deze weigering vermijden we dat 58.000 m³ aarde getransporteerd wordt door de dorpskern van Mollem”, zegt Tie Roefs (Groen), gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.

“In de vroeger afgeleverde vergunningen staat nergens vermeld dat er grondaanvulling moet gebeuren met zo’n oppervlakten en volumes. De firma had de voorbije 15 jaar de kans om de site stelselmatig op te vullen. Om dit nu in één keer te doen is buiten proportie en zou een te grote impact hebben op de omgeving en het gebied. Wij vonden het niet opportuun om deze te laten doorgaan. Daarom werd de milieuvergunning geweigerd.”

Ook de gemeente Asse gaf een negatief advies omdat de opvulling een enorme impact heeft op het verkeer en de leefomgeving in Mollem.

Het ontginningsgebied ligt vlakbij het enige stiltegebied van Asse en is belangrijk voor vogels en insecten. Bovendien is de site ook historisch belangrijk als stukje industriële archeologie.

Lees ook:

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk