Overrompeling voor ‘benefriet’ Den Box

Zeker vijfhonderd mensen kwamen afgelopen weekend langs in de Benedenstraat in Walfergem (Asse) om er een ‘benefrietje’ te komen smullen ten voordele van de uitbaters van de afgebrande frituur Den Box.

Twee geburen uit Zittert, Raoul Pauwels en zijn dochter Laetitia, hadden het initiatief genomen om zaterdag en zondag, telkens van 17 tot 22 uur, frietjes te verkopen voor het getroffen gezin Bemis. De frituurbrand op 11 december bleek aangestoken. Twee daders raakten tijdens de brandstichting zelf zwaar verbrand en zitten in voorhechtenis.

Raoul Pauwels kon voor de benefiet, op de parking tegenover de afgebrande frituur, gratis beroep doen op de mobiele frituurwagen van De Boeftent van zijn broer Philip uit Buggenhout.

Hoewel de bediening snel en efficiënt was georganiseerd, liep vooral op zaterdagavond de wachtrij behoorlijk op. Sommigen moesten bijna twee uur aanschuiven. Zondag was de wachtrij iets korter, maar toch nog steeds goed voor een half uur aanschuiven. Om alles snel te kunnen laten vooruitgaan hadden de mensen keuze uit vier menu’s.

“Het was af en toe wat improviseren, maar globaal zijn we heel tevreden, niet in het minst over de grote opkomst. Via mijn dochter deed de ‘benefriet’ enorm de ronde op de sociale media, want zelf ken ik daar niets van”, vertelt Raoul.

Raoul Maginet en Anne Boulpaep kwamen zelfs speciaal uit Ternat voor de benefiet. “Vroeger woonden we hier in de buurt. We hebben Luc en Gilberte nog weten beginnen, twintig jaar geleden. Dat was de beste frituur, veel waar voor je geld en meteen een groot succes. Ik las over de benefiet in jullie krant en we beslisten om toch ook even te komen.”

Uitbater Luc Bemis was overrompeld door het succes. Hij assisteerde twee dagen achter de schermen, terwijl Lutgarde en hun kinderen Tom en Els in de frituur hielpen. “Dit had ik niet zien aankomen, maar het is wel hartverwarmend dat zoveel mensen ons steunen”, reageert hij.

Bemis hoopt dat de verzekering volgende maand de restanten van de afgebrande Den Box vrijgeeft, zodat het puin kan worden geruimd. De bedoeling is om, in afwachting van een nieuwe bouwvergunning, tegen midden februari te herbeginnen in een gehuurde frituurwagen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk