Benefiet voor afgebrande frituur Den Box

Raoul Pauwels (49) en zijn dochter Laetitia (19) organiseren zaterdag en zondag een benefiet met een mobiel frietkraam om de zaakvoerders van de afgebrande frituur Den Box in Walfergem (Asse) een hart onder de riem te steken.

“Afgelopen nacht heb ik voor het eerst vier uur aaneen kunnen slapen”, zegt Luc Bemis (49), samen met zijn vrouw Gilberte Schürmann (51) eigenaar en uitbater van de frituur Den Box, bijgestaan door hun kinderen Tom (25) en Els (21).

De aangestoken brand op 11 december van de frituur in de Benedenstraat heeft het gezin zeer zwaar geraakt, maar niet gekraakt.

“De voorbije dagen hebben we stilaan terug dat gevoel van ‘we komen dit wel te boven’. We zijn alle vier sterk genoeg. De steun en de aanmoedigingen van onze klanten en onze leveranciers zijn enorm en hartverwarmend.”

“Luc barst nog vaak in tranen uit. Hier in huis ben ik de harde”, zegt Gilberte. “We worden er dan ook heel vaak over aangesproken. Wij proberen nu vooruit te kijken. De verzekeringsexperts zijn nog bezig. De stabiliteit van de aanpalende woning is nog een probleem. De opruiming kan wellicht pas eind januari gebeuren. Midden februari hopen we hier voorlopig te kunnen herbeginnen met een gehuurde frituurwagen. De aanvraag bij de gemeente ligt klaar.”

Mobiel frietkraam

Zaterdag 26 en zondag 27 december, telkens van 17 tot 22 uur, gaan Raoul en Laetitia Pauwels met een mobiel frietkraam, op de parking rechtover, twee dagen frietjes bakken om het gezin te helpen. Het schepencollege van Asse gaf maandag groen licht voor de benefiet.

“We zijn al jaren vaste klanten hier in Walfergem. Luc en Gilberte zijn in feite vrienden geworden. Dit raakt ons dan ook allemaal. Deze benefiet is vooral een geste om hen moreel en natuurlijk ook financieel wat te steunen”, vertelt Raoul.

Om zoveel mogelijk klanten te kunnen bedienen gebeurt de voorbak in de frituur van Den Box in de Nieuwstraat.

“Voor goede frietjes is de voorbak het belangrijkste. Raoul en Laetitia moeten enkel nog afbakken”, zegt Gilberte. “De frituur in de Nieuwstraat staat op mijn naam, maar Tom en Els en hun team doen dat zo uitstekend dat ze het zelf aankunnen. Momenteel helpen we hen wel. Voor ons is dat therapie, om onze zinnen te verzetten. Er staan daar twee installaties. De tweede draait volledig op de thuisleveringen via Pizza.be. De vraag naar thuisleveringen nam na de brand sterk toe, ook door de sociale media.”

Videobeelden

Dat de brand werd aangestoken blijkt intussen ook uit de videobeelden.

“De vier bewakingscamera’s waren nog maar anderhalve maand in gebruik”, zegt Luc. “Een jaar geleden werd ingebroken bij een gebuur. Onze buurman liet daarop enkele camera’s plaatsen en overtuigde ons om ook te investeren in camera’s. Samen hadden we beelden over de hele hoek.”

Politie en parket konden de harde schijf met de beelden recupereren uit de brand. De opgeslagen beelden bleken intact. “De twee daders wilden eerst de deur forceren. Toen dat niet lukte, sloegen ze het raam in. Ze goten door het raam de benzine uit. Ze zijn zelf niet binnen geweest. De opnames stoppen op het moment dat de lucifer wordt aangestoken. Door de benzinedampen ontvlamde alles onmiddellijk en raakten ze zelf ook verbrand. Ze konden de lucifer zelfs niet binnen gooien.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk