Palliatieve Zorgeenheid eind 2016 naar Huis Stas (+ foto's)

Er is al vijftien jaar sprake van, maar volgend jaar wordt het dan toch realiteit: de palliatieve zorgeenheid van het OLV Ziekenhuis campus Asse krijgt een nieuwbouw in de tuin vlak achter het historische en beschermde notarishuis Stas.

Het OLV Ziekenhuis maakte de plannen bekend voor de tweede fase van het Master Plan 2020 voor de campus Asse.

Dit voorjaar rondde het ziekenhuis fase 1 af van dit Master Plan 2020 met een renovatie van de centrale ingang, een uitdieping van de toegangsweg naar de Urgentiedienst en een opfrissing van de voorgevel van het centrale gebouw en de vleugel rechts. Voorts werd de stookinstallatie vernieuwd en werden de materniteitskamers en de patiëntenkamers op de eerste en tweede verdieping van blok B gerenoveerd.

Fase 2 start begin 2016. ‘Een groot deel van de werken concentreren zich op Huis Stas, waar de palliatieve zorgeenheid eind 2016 intrekt’, zegt algemeen directeur Marc Van Uytven.

‘In januari 2016 willen we starten met de werken voor de aanbouw Huis Stas, waar zes moderne verblijfkamers voor onze palliatieve patiënten komen, elk met zicht op de mooie tuin. In de tweede helft van 2016 wordt het Huis Stas zelf gerenoveerd om onderdak te bieden aan de gezamenlijke leefruimten voor de palliatieve zorgeenheid.’

Roparun

De investering bedraagt 2,5 miljoen euro en gebeurt volledig met eigen middelen. Het ziekenhuis hoopt voor de inrichting van de kamers, leefruimtes en de buitenaanleg wel op een subsidie van de stichting Roparun, de bekende estafetteloop tussen Parijs en Rotterdam voor het goede doel, die ieder jaar ook door Asse komt.

Omdat het Huis Stas, daterend uit 1698, een beschermd gebouw is, bleek het niet simpel om het Agentschap Onroerend Erfgoed over de brug te krijgen. Zo moeten tijdens de bouwfase extra maatregelen worden genomen om de grote treurbeuk in de tuin, een van de tien oudste van het land, te beschermen.

Later in fase 2 volgt nog nieuw operatiekwartier, maar dat ligt nog op de studietafel. Ook een renovatie van de keuken en een verhuizing van het cafetaria staan de komende jaren op stapel. ‘In de toekomst willen we komen tot één zorgstraat, waar alle consultatie-activiteiten plaatsvinden’, aldus Van Uytven.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...