Eigen snoezeltuin voor demente bejaarden Hingeheem

Het OCMW-woonzorgcentrum Hingeheem in Asse heeft er een snoezeltuin bij, specifiek voor de bewoners met dementie.

‘Het gaat om een belevingstuin die de zintuigen prikkelt en waar de ouderen tot rust kunnen komen’, zegt OCMW-voorzitter Micheline De Mol (CD&V). ‘Het wordt een tuin met kleurrijke, geurende bloemen, fruitbomen, waterpartijtjes, een tuinhuis, een rustbank, tuinmeubelen, een pergola en wellicht komt er ook nog een kippenhok. We hadden deze belevingstuin al in de oorspronkelijke plannen voorzien, maar uitgesteld omwille van de prijs. ‘

Om de tuin te kunnen realiseren, klopte het OCMW aan bij twee verenigingen in Asse met de vraag of zij bereid waren te helpen. De serviceclub Lions Asse besliste het project te steunen via de aankoop van de – speciaal geselecteerde – planten voor de tuin. Tuincentrum Lissens uit Opwijk trad mee op als sponsor.

Daarnaast schonk de harmonie De Gilde uit Asse de opbrengst van het jaarlijkse oudejaarsconcert integraal aan het OCMW voor de inrichting van deze snoezeltuin.

Het woonzorgcentrum Hingeheem, dat in 2012 in de plaats kwam van het oude rusthuis, telt zes afdelingen, waaronder een afdeling voor personen met dementie.

‘Mensen met dementie vertonen vaak vluchtgedrag. Hier hebben ze echter continu vrij toegang tot de snoezeltuin omdat die hermetisch is afgesloten’, aldus De Mol.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk