Asse verliest René De Rop (82)

In Asse overleed afgelopen nacht onverwacht René De Rop op 82-jarige leeftijd.

Met René verliest Asse een groot en veelzijdig volksfiguur die het volkse leven in het dorp als geen ander in het hart droeg en er ook enorm kleurrijk kon over vertellen.

René De Rop was een halve eeuw aan de slag als dorpsdrukker in Asse, een stiel die hij leerde bij die andere grote Assese dorpsdrukkersgeneratie Van Geertruyen.

In het verenigingsleven was René decennialang een graag geziene figuur, al ging zijn meeste aandacht toch naar ‘zijn’ harmonie De Gilde, een vereniging waarvan hij 69 jaar lid was. Hij werd er ondervoorzitter in 1969, voorzitter in 1982 en erevoorzitter in 2007 toen hij de fakkel doorgaf aan Jos De Raedemaeker. Hij stichtte in 1964 ook het tijdschrift Gildeleven waarin hij honderden artikels publiceerde. Zelf was hij niet echt een begenadigd muzikant, maar tot voor enkele jaren bleef hij steevast de ‘cor’ (hoorn) spelen bij zijn harmonie. Van zijn kinderen en kleinkinderen zijn er vandaag ruim tien actief bij De Gilde.

René was ook acteur bij ‘Uit Houe Trouwe’ van 1953 tot 1964 met heel wat opgemerkte rollen en van 1952 tot 1977 was hij ook een van de grote drijvende krachten achter de legendarische Breugelfanfare van Walfergem, waarin hij accordeon speelde.

Als drukker bezat hij een enorme collectie drukwerken, foto’s, affiches en rouwprentjes. Zijn vertelavonden of  de ‘Wettetoek’-quizzen samen met Frans Goossens waren grote successen.

Van René De Rop verschenen ook tien heemkundige boeken, waarvan ‘Kinderspelen te Asse, vroeger en nu’ (1965), ‘Manke Fiel en zijn Museum’ (1984) en ‘Hop Hop Hoera’ (1988) de bekendste waren. Zijn laatste boek, een geactualiseerde heruitgave van het boek over Manke Fiel, verscheen vorig jaar.

René’s enorme verteltalent, dialectkennis en onmetelijke geheugen rendeerden maximaal in de jaren ’80 en ’90 in de honderden afleveringen van het legendarische radioprogramma Dialectofoon, aan de zijde van Lode Pletinckx op lokale radio’s 24 en Viva in Asse.

De uitvaart heeft plaats op vrijdag 26 december om 10.30 uur in de Sint-Martinuskerk van Asse.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk