Talententoog wil jeugdwerkloosheid in Asse terugdringen

De VDAB start in Asse met een nieuw maandelijks initiatief naar jongeren. Met de ‘Talententoog’ wil het, samen met de dienst Jeugd en het Jongerenonthaal (JAC) van CAW Halle-Vilvoorde en jeugdhuis ’t Bronneken, de strijd aanbinden tegen de jeugdwerkloosheid.

Vanaf nu staan consulenten van de VDAB en medewerkers van het Jongerenonthaal (JAC) van CAW Halle -Vilvoorde elke eerste vrijdag van de maand jonge werkzoekenden bij in hun zoektocht naar werk. Het project is uniek voor de streek.

Dit gebeurt in een ontspannen sfeer met een drankje in jeugdhuis ’t Bronneken op de Asphaltcosite. Jongeren kunnen er terecht voor de opmaak en screening van hun cv, sollicitatiecoaching en met alle andere prangende vragen rond solliciteren.

Talententoog1bDe VDAB gaf bij die gelegenheid een aantal statistische gegevens over de jeugdwerkloosheid in Asse en het arrondissement Halle-Vilvoorde:

  • In Asse zijn er volgens de VDAB momenteel 537 werkzoekende jongeren. In vergelijking met een jaar geleden daalde de jongerenwerkloosheid in Asse met ruim 10 procent. De daling is iets sterker bij vrouwelijke, jonge werkzoekenden.
  • De jeugdwerkloosheidsgraad in Asse bedraagt 18,73 procent, dat is net onder het gemiddelde van 19,86 procent in Halle-Vilvoorde. Toch ligt de jeugdwerkloosheid een heel stuk boven de algemene werkloosheidsgraad van 7,2 procent voor Halle-Vilvoorde.
  • Ongeveer 1 op 3 werkzoekende jongeren is laaggeschoold. De middengeschoolden vormen met meer dan 40 procent de grootste groep. De hooggeschoolde werkzoekende jongeren zijn binnen het zorggebied en het arrondissement goed voor ruim 20 procent van de werkzoekenden jongeren. Bij de laag- en middengeschoolden zijn de mannen in de meerderheid. Binnen de hooggeschoolde, jonge werkzoekenden ligt het aandeel vrouwen dan weer hoger dan de mannen.
  • Ongeveer 80 procent van de werkzoekende jongeren in het zorggebied Asse zijn minder dan een jaar werkzoekend. 14,34 procent van de jonge werkzoekenden is al langer dan een jaar werkzoekend en net geen vijf procent van de jonge werkzoekenden in Asse is al langer dan twee jaar werkzoekend.
  • In Asse is 18,44 procent van de werkzoekende jongeren van allochtone afkomst, iets hoger dan het gemiddelde binnen Halle-Vilvoorde.
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk