Lingeriewinkels zamelen oude lingerie in voor het goede doel

De lingeriezaken Ghislaine uit Asse en LaHo uit Opwijk zijn twee van de vijftien lingeriezaken in Vlaanderen die in november een maand lang de handen in elkaar slaan voor Oxfam-Solidariteit.

Van 3 tot en met 30 november steunen ze de campagne ‘Vrouwen ondersteunen vrouwen’.

Het doel is zoveel mogelijk oude – maar nog draagbare – lingerie in te zamelen, die dan via Oxfam terechtkomt bij vrouwen die het moeilijker hebben om zich kwaliteitsvol ondergoed aan te schaffen.

Bij de winkels van Oxfam blijkt uit de praktijk dat de vraag naar lingerie heel groot is. Kwaliteitsvolle lingerie is voor veel vrouwen een luxe.

‘Het valt op dat ondergoed dat bij ons wordt binnengebracht, als het ware de deur uit vliegt’, verduidelijkt Frédéric Van Hauteghem van Oxfam-Solidariteit.

‘Veel vrouwen kunnen zich jammer genoeg geen nieuwe kwalitatieve lingerie veroorloven. Aan de andere kant toont onderzoek aan dat vrouwen gemiddeld 3 bh’s in hun kast hebben liggen die ze niet meer dragen. Hiermee kunnen wij heel wat vrouwen gelukkig maken.’

Kasten vol bh’s

lingeriezaken‘We horen in onze winkels vaak  dat heel wat vrouwen nog goed bruikbare bh’s in de kast liggen hebben die ze niet meer dragen’, aldus mede-initiatiefneemster Patricia Vankerkhove, die zelf een lingeriezaak heeft in Winksele.

‘Meestal is dat omdat hun maat ondertussen is veranderd of omdat ze de lingerie niet meer mooi vinden.’

‘In plaats van dit ondergoed stof te laten vergaren, willen wij er andere, minder begoede vrouwen een plezier mee doen. Want mooi en goed ondergoed kan zoveel doen voor een vrouw.’

De opbrengst van de verkoop van de bh’s gaat rechtstreeks naar de projecten van Oxfam in het Noorden en Zuiden.

‘Vrouwen ondersteunen vrouwen’ is geïnspireerd op het Oxfam-project ‘The Big Bra Hunt’ dat eerder in Groot-Brittannië liep.

Bij de Vlaamse actie zijn het echter vijftien zelfstandige lingeriezaken die de actie op eigen initiatief lanceren. De uitbaatsters leerden elkaar kennen via Unizo. 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk