Opwijkse stationsbuurt officieel geopend

Zaterdag werd de totaal vernieuwde Opwijkse stationsbuurt officieel geopend. Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, was daarvoor speciaal naar Opwijk gekomen. Samen met woordvoerders van De Lijn en de NMBS en het gemeentebestuur van Opwijk zagen ze hoe de buurt een totale make-over had gekregen.

Het dossier van de Opwijkse stationsbuurt werd nog grotendeels onder het vorige gemeentebestuur georganiseerd en gewezen schepen Paul Verhaevert was dan ook blij met de realisatie van de gezamenlijke inspanning van verschillende instanties. De gemeente Opwijk, de NMBS, De Lijn, de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest investeerden samen 2,6 miljoen euro in de vernieuwde stationsomgeving.

Rotonde en fietspad

De werken voor de vernieuwing van de stationsomgeving Opwijk startten in augustus 2012 met de aanleg van een rotonde voor het station. Zo kunnen de bussen van De Lijn veilig draaien. De busreizigers kregen comfortabele busperrons en -hokjes, digitale infoborden en zitbanken. De Lijn investeerde 350.000 euro in de nieuwe infrastructuur.

In een tweede fase werd een 400 meter lang dubbelrichtingsfietspad aangelegd in de Stationsstraat dat doorloopt over het stationsplein tot aan de Fabriekstraat. Deze fietsweg sluit in het noorden aan op de fietsweg aan de Kouterlaan en in het zuiden op de Wallekensweg. Zo is de stationsomgeving Opwijk vanuit verschillende richtingen  veilig en comfortabel per fiets bereikbaar.

LeirekensrouteStation 2

Ook het oorspronkelijke traject van de Leirekensroute werd hersteld. De Leirekensroute is een belangrijke fietsroute op een geasfalteerde oude spoorwegbedding tussen Londerzeel en Aalst. Dankzij een nieuwe 450 meter lange verbinding tussen de Fabriekstraat en de Asbeekweg kan opnieuw het oorspronkelijk traject worden gevolgd. De aanleg van de nieuwe fietsinfrastructuur in de stationsomgeving werd voor 80% ondersteund met subsidies uit het Fietsfonds, een samenwerkingsverband tussen provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest. Zij droegen elk 150.000 euro bij.

Parkeerplaatsen

Tenslotte werden er niet minder dan 306 parkeerplaatsen gerealiseerd. Op een normale weekdag maken zo’n 1170 reizigers gebruik van het station. Ongeveer een derde komt met de wagen tot aan het station. De NMBS liet 195 parkeerplaatsen aanleggen op het voormalige goederenstation. Op de gemeentelijke parking is nog eens plaats voor 110 wagens.

Daarnaast bouwde de NMBS een moderne fietsenstalling voor 432 fietsen en 28 bromfietsen. Ook aan de veiligheid is gedacht met de installatie van een aantal veiligheidscamera’s. In het totaal hebben alle betrokken partners 2,6 miljoen euro geïnvesteerd in het project.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Topartikels bij Goeiedag.be